Belföld

Újra menekülteket zsúfoltak kisteherautóba

Négy román embercsempészt vettek őrizetbe a Csongrád megyei rendőrök az M5-ösön. 21 illegális bevándorlót zsúfoltak egy kisteherautóba.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek azt mondta, a megyei rendőrség felderítő osztályának információi alapján a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége állított meg két járművet az M5-ös autópályán Röszke közelében péntek hajnalban. Egy bolgár rendszámú személyautó vezetett fel a sztrádán egy kisteherautót, utóbbiban 21 illegális bevándorló – 10 szír és 11 afgán állampolgár – utazott.   

A rendőrség 4 román férfi ellen embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást, őrizetbe vették őket, és előzetes letartóztatásukról szombaton dönt a bíróság. A rendőrök csütörtökön és péntek délelőtt 11 embert állítottak elő a Szegedi Rendőrkapitányságra, mert pénzért illegális bevándorlókat szállítottak a fővárosba.  

Utóbbi esetek közül hármat részletezve a szóvivő arról számolt be: a járőrök csütörtök hajnalban az M5-ös Budapest felé vezető oldalán fogtak el egy 27 éves román férfit, aki 12 szír állampolgárt szállított az autójában. Szintén aznap reggel Röszke külterületén állítottak meg egy kisteherautót, amelyet egy 57 éves csanyteleki férfi vezetett. Az ellenőrzéskor a jármű rakterében 17 szír állampolgárt találtak, akik jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni. Péntek hajnalban az M5-ös autópályán állítottak meg egy 35 éves zsanai lakost, akinek a gépkocsijában 15 illegális bevándorló utazott. Az elfogott sofőrök ellen jogellenes tartózkodás elősegítése megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás – közölte Szenti Szabolcs szóvivő.

71 halott – minősített embercsempészés a vád 

A Kecskeméti Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt indítványozta az ausztriai A4 autópályán hagyott autóban 71 menekült halálát okozó bűncselekménnyel összefüggésben őrizetbe vett három bolgár és egy afgán embercsempész előzetes letartóztatását. Az MTI – Schmidt Gábor főügyészségi ügyész közleménye alapján azt írta, hogy az embercsempészek közreműködtek a magyar rendszámú kamionban holtan talált migránsok Magyarországról Ausztriába szállításában.  

A rendelkezésre álló adatok szerint az embercsempészek a szerb-magyar határt illegálisan átlépő migránsokat Magyarország területéről, kecskeméti kiindulási hellyel juttatták ki Ausztria területére. Az embercsempészésben közreműködő négy férfit csütörtökön fogták el, őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki. A gyanúsítottak előzetes letartóztatása azért indokolt, mert a bűncselekmény súlyossága és a gyanúsítottak külföldi kötődése okán tartani kell attól, hogy a hatóságok elől elszöknének, elrejtőznének.

Megalapozottan feltételezhető továbbá, hogy a gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, tanúk befolyásolásával megnehezítenék, veszélyeztetnék a bizonyítást.

A közlemény szerint a szállított migránsok kiemelkedően magas száma és a bűncselekmény szervezettsége folytán a bűnismétlés veszélye is az előzetes letartóztatás elrendelését indokolja. A kiemelt jelentőségű bűnügyben a nyomozás bűnszervezetben, a csempészett emberek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt, a Kecskeméti Járási Ügyészség fokozott felügyelete mellett folyik. A Kecskeméti Járásbíróság szombaton dönt az ügyészség indítványáról.

Mint korábban megírtuk, a 71 menekült tragédiájának híre Washingtonba is eljutott, az ENSZ főtitkára szeptember 30-ra rendkívüli tanácskozást hirdetett, és közleményében – amit az Ausztriában, a magyar határ közelében egy teherautóban, valamint a Földközi-tengeren életüket vesztő menekültek tragédiájának hatására adott ki – emlékeztetett a nemzetközi közösség humanitárius kötelezettségeire. 

A Migráns Szolidaritás csoport tagjai péntek estére megemlékezésre hívták el azokat, akik részvétüket szerették volna kifejezni a csütörtöki tragédia áldozatainak. A gyertyagyújtáson a Keleti tranzit zónájában várakozó menekültek is részt vettek. Azt mondják, megelőzhető lenne a hasonló tragédia, ha vonaton engednék el őket végcéljuk felé. A gyertyagyújtás után a pályaudvarnál a végszó a gyűlöleté lett. Videónk itt. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik