Belföld

Nem lesz mutyi, Felcsút ura pedig földműves

A földművelésügyi miniszter szerint a gázszerelő Mészáros Lőrinc földműves, „mert benne van a földművesek jegyzékében”.

A tárcavezető a Népszabadságnak azt mondta a 380 ezer hektár állami föld eladásáról, hogy a kormány feltett szándéka a családi gazdaságok és a magyar földművesek erősítése. E szellemben alkották meg a földtörvényt is, ami biztosítja, hogy a helyben lakó magyar gazdák legyenek a földhaszonbérlők, és amennyiben földvásárlási lehetőség van, ők tudjanak földet venni. Azok, akiknek még nincs 300 hektár földje. Akinek már megvan, az nem tud venni, mert elérte a tulajdoni maximumot. Nagybirtokosok és cégek nem tudnak plusz földet venni – tette hozzá.

Az ország számos pontján nagy területek bérleti jogát elnyerő Mészáros Lőrinc a miniszter szerint valójában „helyben élő, lakóhelyén gazdálkodó földműves”, hiszen benne van a földművesek jegyzékében, ami nem zárja ki, hogy mással is foglalkozzon. Fazekas Sándor tagadta, hogy a törvény lehetőséget ad a föld átjátszására a haveroknak. Azt mondta, hogy kedvezményesen nem adnak senkinek semmit. „Semmiféle mutyi nem lehetséges!”

Az interjúban a miniszter a kormányhoz közeli Napi Gazdaságnak az ő távozásáról szóló korábbi cikkét nem akarta kommentálni, az írás szerény színvonala miatt. Most a Népszabadságnak nem árulta el, mennyire érzi biztosnak bársonyszékét, csak annyit mondott, hogy Orbán Viktor „nyilván megfontolt és bölcs döntéseket hoz majd”, ő maga pedig nem tervez személyi változtatást a tárcájánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik