Belföld

Itt a kánikula és az újabb hőségriasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb levegő áramlik az ország fölé, emiatt és a sok napsütés következtében a napi középhőmérséklet szombattól keddig 25 Celsius-fok körül, illetve az Alföldön jellemzően e fölött alakul. A számítások szerint szerdán érkezik egy hidegfront, amely véget vet a hőségnek.A szolgálat szombatra másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki a hőség miatt az ország keleti részére.

Az előrejelzés szerint a várható legmagasabb hőmérséklet mind a négy nap 34-35 Celsius-fok lesz.

A másodfokú hőségriasztás idén már az ötödik, szombaton 0 órától kedd éjfélig érvényes. A tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése, és az Országos Közegészségügyi Központ ajánlása alapján döntött.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága előzőleg figyelmeztetett, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. A szabadtéren dolgozók, illetve szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, bárkinél okozhat panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.  Különösen veszélyeztetett csoport a kisgyermekeké, az időseké, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőké. Az autóval közlekedőket fokozott óvatosságra intik, mert rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a vízparton vannak, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennek, semmiképpen ne ugorjanak vízbe felhevült testtel.

A hőségriasztás ideje alatt a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon ingyen ásványvizet biztosít utasainak a MÁV-Start. Budapesten a Keleti, Nyugati és Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a szegedi, a békéscsabai, a szolnoki, a kecskeméti, a győri, a pécsi, a zalaegerszegi, a veszprémi, a nagykanizsai és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozók. Az ásványvizet a vasúttársaság szeptember 1-jéig, illetve amíg az időjárás azt szükségessé teszi, 10 és 17 óra között osztja. A MÁV azt javasolja, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal kezdje meg vasúti utazását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik