Belföld

Az egészségügyben dolgozók 80 százaléka kivándorolna

Az LMP szerint emiatt hamarosan összeomolhat az ellátás. 

Az LMP szerint az egészségügyben dolgozók rendkívül magas kivándorlási aránya és hajlandósága miatt küszöbön áll az ágazat összeomlása. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke szombaton az MTI-nek ismertette az LMP felmérését, amelyben ötszáz orvost és ápolót kérdeztek meg a külföldi munkavállalásról.

A kutatásban részt vevők 80 százaléka fontolgatja az ország elhagyását, 40 százalékuk pedig már meg is tette az ehhez szükséges első lépéseket – fejtette ki a politikus, aki úgy fogalmazott, “utóbbiakat már biztos nem állítja meg a kormány béremelésnek hazudott álintézkedése”.

Az LMP társelnöke szólt arról is, hogy felmérésük szerint az egészségügyben nemcsak a fiatalok, hanem a tapasztaltabb generációk is külföldön látják boldogulásuk esélyét, a válaszadók fele ráadásul több mint tíz olyan embert ismer, aki szintén a kivándorlást fontolgatja.

Szél Bernadett szerint mindez azt mutatja, hogy nem néhány egyéni problémáról van szó, hanem rendszerszintű gondokról. Az LMP ennek megoldását elsősorban az egészségügyi dolgozók valódi béremelésében, valamint a sokszor a betegeket is veszélyeztető munkakörülményeik javításában látja – mondta az ellenzéki képviselő.

A Fidesz másképp látja

Az elmúlt években 95 ezer egészségügyi dolgozó kapott béremelést, július elsejétől újabb emelés lépett életbe, az orvosok és szakdolgozók mozgóbére emelkedett – reagált a Fidesz-frakció az LMP-s Szél Bernadett szombati tájékoztatójára. A Fidesz szerint az LMP csak beszél, míg a polgári kormány cselekszik.

A kormánypárt közleményében hangsúlyozta: a béremelés jövőre is folytatódik, januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvost kap magasabb bért, a szakvizsgázott fiatal orvosok 151 ezer forint plusz támogatásban részesülnek, a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik, a rezidenseket oktató orvosok rezidensenként plusz 50 ezer forintot kapnak. A háziorvosok idei havi 130 ezer forinttal növelt támogatása jövőre is megmarad. Emellett az önkormányzatok a háziorvosoknak, gyermekorvosoknak, fogorvosoknak iparűzési adómentességet biztosíthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik