Belföld

Az Ön arcképét is begyűjtené a kormány

A mobil-, telefon- és internetszolgáltatókat arra köteleznék, hogy nagy számban tegyék lehetővé ügyfeleik teljes körű lehallgatását.

A teljes magyar lakosság arcképének nyilvántartását tervezi a kormány, az erről szóló előterjesztés arról is rendelkezne, hogy a hatóságok egyszerre több tízezer polgár telefon- és internetforgalmát is ellenőrizhetnék – írja a Napi.hu.

A Belügyminisztérium tervei szerint a hivatalos igazolványképekből építenének adatbázist, amelyhez minden állami szerv hozzáférne, amelynek bármilyen mértékű rendészeti jogosítványa van. A javaslat szerint a nemzetközi okmányhamisítás, a bűnüldözés, az ismeretlen holttestek azonosítása, valamint a politikusok és védett személyek biztonsága érdekében van szükség a lépésre. Az adatbázist négymilliárd forintból, 2016 januárjától hoznák létre és egy új, ötvenfős állami szervezet gondozná.

Az Országgyűlési Őrség, a rendőrség, több magyar titkosszolgálat, a terrorelhárítás, az adóhatóság, a büntetés-végrehajtás és az igazolványokat kiállító közigazgatási szervek is hozzáférhetnének a fotókhoz.

A törvényben az is szerepel, hogy a jövőben a mobil-, telefon- és internetszolgáltatóknak biztosítaniuk kell ügyfeleik teljes lehallgatását, olyan kapacitásokat kell kiépíteniük, melyek egyszerre akár több tízezer előfizető nyomon követését is lehetővé teszik. A parlamenti szakbizottságban elhangzott beszámolók szerint a lehallgatások javát végző szakszolgálat komoly technikai kihívásokkal küzd – áll a Napi.hu írásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik