Belföld

A belügyminisztérium nem tud agresszív menekültekről

menekulttabor-debrecen(210x140).jpg (Array)
menekulttabor-debrecen(210x140).jpg (Array)

Márpedig a kormánytisztviselők erre hivatkozva szítják az indulatokat és kezdeményezik a törvényi változtatásokat.

Egyre agresszívebbek és követelőzőbbek a menekültek – ezt harsogják napok óta a kormánytisztviselők, Kovács Zoltán kormányszóvivőtől Lázár János kancelláriaminiszterig. Ez lett a menekültellenes kormánypropaganda kulcsmondata, amire akkor is lehet hivatkozni, amikor bejelentik, hogy letöltendő börtön járhat a tiltott határátlépésért és akkor is, amikor határvadász századokat állítanak fel.

Az Index próbált utánajárni, hogy mit értenek növekvő agresszió alatt, a híradásokban ugyanis nincs nyoma az agresszív bűncselekmények növekedésének, a menekültekkel kapcsolatos bűnügyekben magyarok rabolnak ki migránsokat.

A portál megkérdezte a Belügyminisztériumot, hogy milyen statisztikák támasztják alá azt, hogy a menekültek egyre agresszívabbak lennének. A tárca azt válaszolta, hogy ilyen statisztikai adatot nem kezel, majd több konkrét esetet felsoroltak, de ebből csak kettő hozható összefüggésbe menekültekkel: az egyik a június 29-i debreceni konfliktus, a másik pedig, hogy Csongrád megyében egy elfogott férfi betörte az őt szállító jármű oldalsó ablakát. Más esetekről annyira nem tudott beszámolni a minisztérium, hogy egy Ausztriában történt ügyet és egy embercsempész menekülését is ide keverte.

Érdekes, hogy ezek után arra a kérdésre, hogy milyen bűncselekményeket sorolnak az agresszív kategóriába, azt válaszolták: ez a kérdés „rendőrségi szempontból nem értelmezhető”. A válaszokból az is kiderült, hogy a rendőrség nem tud tájékoztatást adni tendenciákról. Így egyelőre nem világos, hogy milyen információkra alapozva szít indulatokat a kormány és honnan vannak az értesülései a növekvő agresszióról, amivel törvényi változtatásokat indokolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik