Belföld

Taxival viszik a menekülteket szállodákba

Az RTL riporterei rejtett kamerával járták a budapesti hoteleket, ahonnan Nyugat-Európába viszik tovább az embereket.

Zsúfolásig telt szállodateraszt mutatott csütörtök esti híradójában az RTL – a dél-pesti hotel kapuját biztonsági őrök felügyelik, csak rejtett kamerával tudtak bemenni a riporterek. A recepciónál is nagy a zsúfoltság. A csatorna szerint csak menekültek a vendégek, de a recepciós azt mondta: csak azokat fogadják, akiknek vannak papírjaik. A kapunál egy kisebb csoport várakozott, nem tudtak semmilyen papírt beengedni, de némi győzködés után beengedték őket az őrök.

Egy dél-budai szállodába is bementek a rejtett kamerás riporterek, itt már nyoma sem volt zsúfoltságnak. A recepciós azt mondta: kevés menekültet szállásolnak el, őket is csak akkor, ha rendben vannak a papírjaik. A szálloda előtt viszont sárga taxik hordják a menekültcsaládokat. Ezt a recepciós is elismerte, azt mondta: minden nap jönnek, aztán taxival viszik őket tovább.

A tévések megkérdeztek több családot is, azt mondták: a határtól ide hozták őket, de a szállodában azt mondták, most telt ház van, később tudják fogadni őket. Nem sokkal később bemehettek. Egy fiú azt mondta: napközben a parkban vannak, este a szálloda hátsó épületében alszanak. Egy-két napig vannak itt, azután továbbmennek Nyugat-Európába.

Egy taxis azt mondta: a helyzet „icipici anyagi fellendülést” jelent számukra. Hozzátette: a menekültek félnek a rendőröktől, a retorzióktól, az előállítástól, ő viszont úgy tekint rájuk, mint a turistákra. A Taxis Szövetség elnöke ugyanakkor azt mondta: a sofőröknek minden esetben ellenőrizniük kell, van-e az utasuknak érvényes papírja. Metál Zoltán szerint ezt a legtöbben saját érdekükben be is tartják, de vannak, akik nyerészkednek a menekülteken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik