Belföld

A menekülthelyzetről tanácskoztak a fővárosban

Dr. Kocsis Máté szerint panaszkodnak a fővárosiak, hogy túl sok a fiatal férfi.

A budapesti menekülthelyzetet tekintették át az érintett szervek vezetői csütörtökön, jövő héten pedig 373 millió forint elkülönítésére tesznek javaslatot a Fővárosi Közgyűlésben – erről számolt be Dr. Kocsis Máté, a Fővárosi Önkormányzat önkormányzati és rendészeti tanácsnoka az MTI-vel.

 Fotó: MTI

Dr. Kocsis Máté közölte: az egyeztetésen Tarlós István főpolgármester mellett részt vett Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány, Pető György, a Fővárosi Önkormányzat rendészeti igazgatóságának vezetője, Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal általános főigazgató-helyettese, valamint Erdélyi István, a hivatal Budapesti és Pest Megyei Regionális Igazgatóságának vezetője.

Dr. Kocsis Máté azt írta: a fővárosi lakosok panaszkodtak, hogy „szemmel látható, hogy az illegális bevándorlók többsége fiatal férfi”, ezt pedig a BÁH főigazgató-helyettese megerősítette: azt mondta, a január elseje óta regisztrált 135 ezer illegális határátlépő 81,3 százaléka, 110 ezer ember férfi, ebből a 18-34 év közöttiek aránya több mint 66 százalék. Igaz, Dr. Kocsis Máté közleménye arra már nem tér ki, hogy sok család azt a tagját indítja először, akinek a legnagyobb esélye van arra, hogy végigcsinálja az utat és segítheti az otthon maradtakat.

Dr. Kocsis Máté közleménye szerint a budapesti rendőrfőkapitány arról számolt be, hogy a rendőrség emelt létszámmal vigyázza a fővárosiak biztonságát és egyre több eszközzel lép fel az embercsempészek ellen. Az elmúlt időszakban mintegy ötven embert állítottak elő embercsempészet gyanújával – közölte.

Dr. Kocsis Máté kifejtette: a résztvevők megvitatták a Verseny utcában kialakítandó, rövid tartózkodásra való új tranzitzónához kapcsolódó kérdéseket és felmérték a jövőbeni feladatokat. A mintegy négyezer négyzetméteres területen a főváros biztosítja a tisztálkodás és egészségügyi ellátás lehetőségét, továbbá az őszi esős időszakra tekintettel fedett részeket hoz létre az egykori piacon.

Dr. Kocsis Máté felidézi, hogy a főpolgármester jelezte: a budapestiek nyugalma és biztonsága érdekében a fővárosi önkormányzat minden segítséget megad a rendvédelmi szerveknek, az eljáró hatóságoknak és erre utasítja a főváros érintett cégeit és intézményét is. A főváros ahhoz is segítséget ad, hogy a menekültek mielőbb eljussanak a befogadó állomásokra, ugyanakkor érvényesíteni fogja a közterületek rendjére vonatkozó szabályokat, illetve betartatja a fővárosiak által joggal elvárt normákat – közölte Dr. Kocsis Máté.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik