Belföld

Röszke: a zsúfoltság és a rossz körülmények miatt feszült a helyzet

A kormánypárt az „agresszív, követelőző” menekülteket hibáztatja, miközben helyszíni tapasztalatok szerint képtelenek megbirkózni a helyzettel.

Agresszív, követelőző menekültekről harsog a kormánypárt és a kormánypárti sajtó azután, hogy egyre több menekült érkezik Röszkénél hazánkba. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdán délután azt nyilatkozta, hogy „a magyar kormány emberséges” és „az illegális bevándorlók nem engedelmeskednek a szabályoknak”. A röszkei regisztrációs pontnál könnygázt is bevetett a rendőrség a menekültek ellen.

Szalai Balázs, a MigSzol Szeged csoport önkéntese a Hír24-nek elmondta: saját helyszíni tapasztalatai szerint a hatóságok nem tudnak mit kezdeni a Röszkénél bejövő menekültek megnövekedett számával, úgy tűnik, mintha felsőbb szinteken cserben hagyták volna az ott dolgozókat.

 
Fotó: MTI 

A menekülteket esőben-hidegben is órákig várakoztatják a mezőn, a röszkei regisztrációs állomás pedig kétszeresen túlzsúfolt: elvileg 1100 fő a befogadóképessége, de van, hogy 2500 embert is összezsúfolnak. A táborban a higiéniai körülmények rosszak, nincs rendes ellátás, vízhez is nehéz jutni, nincs megfelelő tolmácsolás és orvosi ellátáshoz sem jutnak az emberek, ez vezet konfliktusokhoz.

A BBC által közzétett videó tanúsága szerint – melyen egyébként erőszak nem, csak könnygáz-tartályokkal berohanó rendőrök láthatók – a menekültek azt kiabálták, hogy „segítsetek”. A konfliktus azért alakult ki, mert a menekültek úgy tudták: ha ujjlenyomatot adnak, akkor Magyarországon kell menedékjogot kérniük és itt ragadnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik