Belföld

Kormányátalakítás: Orbán neveket még nem mondott, de van már listája

Bírálta minisztereit a kormányfő, ami kellemetlen meglepetésként érte őket. A kormánykonferencia fő tanulsága az volt, hogy a Fidesz egyszerre csak egy dologra képes koncentrálni.

„Adatokat és számokat dugott emberei orra alá Orbán, amivel nagyon meglepett mindenkit” – mondta a Hír24-nek egy kormányközeli forrása, hogyan is zajlott a kormányértékelő konferencia. Arról már korábban beszámoltunk, hogy a miniszterelnök legfőbb problémája az, hogy nem kap minisztereitől elég támogatást a közigazgatás átalakításához.

„Árpi közbeszólt”

Régóta tudni, hogy ebben a ciklusban is lesz majd kormányátalakítás, de ez most még nem aktuális, erről beszélt a konferencia után Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár is, amikor úgy fogalmazott, a miniszterelnök semmilyen kormányzati személyi kérdésben, sem tárcákat, sem konkrét személyeket illetően semmilyen megjegyzést nem tett a konferencián.

Ennek pedig csak egy oka van. Méghozzá az, hogy „annyira jól fut most a menekültügy, hogy, Orbán nem akarja megbolygatni ezt az idilli állapotot” – mondta forrásunk, majd hozzátette: „a kormány tagjai megköszönhetik Habonynak, ugyanis ezzel Árpi közbeszólt.”

Tolódik tehát a kormányátalakítás időpontja, de forrásunk szerint félnivalója többeknek is van, elsősorban Fazekasnak a földművelésügyi tárca élén és Hendének a honvédelmi minisztériumnál. „De neki (mármint Hende Csaba honvédelmi miniszternek – a szerk.) külön jól jött a menekültügy, sokat szerepel, ami megmentheti” – vélekedett egy másik fideszes beszélgetőpartnerünk, majd hozzátette, Orbánnál már kész lehet a kormányátalakítás listája, csak még nem húzta elő.

Információink szerint az államtitkárok közül távozhat többek között Czunyiné Bertalan Judit, L. Simon László és akár Mikola István is.

Egy évük van még a minisztereknek

Azt is megírtuk, hogy a konferencia után Lázár János arról beszélt, a miniszterelnök vázolta, mire lehet számítani a következő években. A kormányfő jelezte, a minisztereknek és az államtitkároknak a következő egy évben van még módjuk arra, hogy a kitűzött célok érdekében szükséges lépéseket megtegyék, 2017-2018 már a következő választásról szól majd – idézte Orbán Viktor szavait a Miniszterelnökség vezetője.

A következő időszakban nem lehet eltekinteni attól, milyen kárt okoz a magyar vállalkozásoknak az állami bürokrácia – összegezte az elhangzott előadásokat Lázár János. A sajtótájékoztatón a minisztert azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy szerdán migránsok újabb nagyobb hulláma várható Szerbiából. Erre válaszul tudatta: Orbán Viktor összehívta kedd estére a nemzetbiztonsági kabinet ülését. A politikából való esetleges kiszállásáról szóló Figyelő-cikket Lázár János nem kommentálta. “Most egyelőre sok munkám van, nincs időm ilyesmivel foglalkozni” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik