Belföld

Holnap jönnek a pótfelvételi ponthatárok

Szerdán hirdetik ki a felsőoktatási pótfelvételi eljárás ponthatárait. Ekkor dől el, hogy a közel 8200 pótfelvételiző közül kik kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben.

Azokat a jelentkezőket, akik megadták a mobilszámukat, a ponthatárok kihirdetése után sms-ben is értesítik. A felvételt nyert jelentkezők a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg szeptember első napjaiban – közölte az Educatio Kft. és az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

Az idei felsőoktatási pótfelvételi eljárásban közel 8200-an adták be jelentkezésüket, mindenki csak egy helyre jelentkezhetett. Az eljárásban a jelentkezők 73 százaléka alapképzést és osztatlan mesterképzést, 17 százalékuk felsőoktatási szakképzést, 10 százalékuk pedig mesterképzést jelölt meg.

A legnagyobb arányban a jogi, a gazdaságtudományok és a műszaki képzési területbe tartozó képzéseket jelölték meg a felvételizők, a legnépszerűbb szakok közé a jogász, a gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing szakok tartoznak, de bekerült a tíz legnépszerűbb szakba a gépészmérnöki, a programtervező informatikus és a műszaki menedzser is.

A pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében – amennyiben a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették – a ponthatár nem lehet alacsonyabb az általános eljárásban, július 23-án nyilvánosságra hozott ponthatároknál. Ha egy képzést kizárólag a pótfelvételi eljárás során hirdettek meg, a ponthatár nem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimum pontszámnál, ami alapképzésen és osztatlan képzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen 50 pont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik