Belföld

Pajzsmirigy-betegségtől tartanak a menzareform miatt

Szeghalmon magas az ivóvíz jódtartalma, a miniszteri rendelet viszont jódtartalmú sót ír elő a közétkeztetésben. A többletbevitel viszont nem egészséges.

Szeptembertől már alkalmazni kell a közétkeztetést alapvetően megreformáló miniszteri rendeletet – emlékeztet a Sonline.hu. Korcsoportonként azt is meghatározzák a szabályozásban, hogy a gyerekeknek miből mennyit kell adni a menzán – az egész napos étkeztetés során legalább fél liter tejnek, négy adag zöldségnek vagy gyümölcsnek, teljes kiőrlésű gabonaterméknek kell szerepelnie a menüben. A só és cukor használatát vissza kell fogni, sótartót például már nem rakhatnak ki.

A „Mintamenza” program szakmai irányítója, Prohászka Béla a portálnak elmondta: fokozatosan változtatnak az étrenden, nem az a cél, hogy azonnal drasztikusan csökkentsék például a sómennyiséget, hanem hogy egészséges és változatos ételeket kapjanak a gyerekek.

A miniszteri rendeletről ugyanakkor kiderült, hogy nem vesz figyelembe minden helyi körülményt – az előírás szerint például kizárólag jódozott sót lehetne használni, Szeghalmon viszont sokan küzdenek pajzsmirigy-betegséggel amiatt, mert magas az ivóvíz jódtartalma. A település polgármestere elmondta: levélben fordult ez ügyben a miniszterhez, saját hatáskörében pedig arra kérte a napközi konyha dolgozóit, hogy ne használjanak jódozott sót, még ha ezzel jogszabályt is sértenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik