Belföld

Késve kaphatott segítséget a menekülttáborban elvetélt nő

kiskunhalasi menekültek (Array)
kiskunhalasi menekültek (Array)

A kiskunhalasi táborban élők arra panaszkodnak, hogy börtönben érzik magukat. A legnagyobb gondot a zsúfoltság okozza.

Elvetélt egy terhes édesanya a kiskunhalasi menekülttáborban – derül ki a Tények birtokába került hangfelvételről, melyen egy szír nő beszélt a táborban uralkodó körülményekről. A nő – akinek az elmondottak szerint saját élete is veszélybe került – csak késve kapott orvosi segítséget, hiába kérlelték az emberek az ott dolgozókat és az ott posztoló rendőröket. Csak akkor vették komolyan a bajt, amikor a nő már erősen vérzett.

A nő arról is beszámolt a felvételen, hogy börtönben érzik magukat – 24 óránként egyszer kapnak enni, a körülmények pedig embertelenek. A táborból nem engedik ki őket – ez amiatt van, mert a kiskunhalasi menekülttábor zárt, onnan csak a befogadó állomásokra utazhatnak tovább.

A Migration Aid csoport szóvivője elmondta: nekik is hasonló körülményekről számolnak be a menekültek. A táborokban nincs mosakodási lehetőség, sok gyerek a határrendészeti őrizetben fázik meg. Az országos tisztifőorvos szerint ugyanakkor a táborokban elfogadhatóak a körülmények, de nagy a zsúfoltság és az emiatt előforduló rühesség, tetvesség. A különböző megbetegedések aránya viszont nem nagyobb, mint a magyar lakosság körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik