Belföld

A miniszternek nagyon sürgős, ha menekültekről van szó

trocsanyi(960x640).jpg (Array)
trocsanyi(960x640).jpg (Array)

Magyarország aktívan kíván közreműködni az Európai Unió új migrációs politikájának kidolgozásában, de a kormánynak már az uniós döntések megszületése előtt meg kell tennie bizonyos lépéseket.

Trócsányi László a szegedma.hu-nak adott interjújában emlékeztetett arra, hogy Európának nincs egységes válasza a menekültügyre, és a migráció nem is érinti azonos módon a tagállamokat.

Az ma már közhely, hogy az európai menekültügyi szabályozás recseg-ropog. Kétségtelen az is, hogy új szabályozásra van szükség. Ez meglehetősen nehézkes lesz, hiszen 28 tagállamnak a kompromisszumát kell elérni, ami nem egyszerű – mondta a miniszter.

Magyarországnak lépnie kellett, mert migrációs válság, menekültügyi szükséghelyzet alakult ki a térségben. A határokat csak az átkelőhelyeken, rendezett módon lehet átlépni, az elfogadhatatlan, hogy naponta 1500 ember lépjen be az országba illegálisan – tette hozzá. Az igazságügyi miniszter közölte: szeptemberben rendkívüli ülést tart a parlament, a Büntető törvénykönyvet akkor módosíthatják.

Olyan büntetőjogi tényállások kidolgozására van szükség, amelyek a határátkelésre vonatkozó normákat védik a büntetőjog eszközével – mondta Trócsányi László. Hozzátette, hogy fontos a nagyon határozott fellépés az embercsempészekkel szemben.

„Magyarország élen jár abban, hogy határozott intézkedéseket kíván foganatosítani a migrációval kapcsolatban. Hazánk akkor is hallatni kívánja majd a hangját, amikor az Európai Unió új migrációs politikáját dolgozzuk ki” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik