Belföld

Sarkaiból kifordult világunkról morfondírozott Áder János

áder jános augusztus 20 (Array)
áder jános augusztus 20 (Array)

Nagy beszédet mondott Áder a tisztavatáson, megoldaná a népvándorlás, a globális felmelegedést és a konfliktusokat, de ide új megoldások kellenek.

Áder János államfő szerint “a haza minden előtt” fundamentumot előtérbe helyezve, közösen kell megteremteni a polgári demokráciánk új, 21. századi biztonságát. Biztonságunk megteremtése ránk vár, hazánk valamennyi polgárára – mondta a köztársasági elnök a honvédtisztek augusztus 20-i, ünnepélyes avatásán elmondott beszédében csütörtökön, kiemelve: “világunk egyre kevésbé hasonlít régi, megszokott önmagára”.

Tíz évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy egy évtizeden belül visszatér a hidegháború veszélye Európába, hogy recsegni-ropogni kezd az euróövezet, hogy olyan népvándorlás indul, aminek következményeként Magyarország határait is százezrével ostromolják a bevándorlók – mutatott rá Áder János. Példaadónak nevezte Szent István és az őt követő királyaink célját, hogy biztonságos és időtálló államot teremtsenek a magyarságnak. A magyarok nemzedékei pedig mindig megtalálták a módját ezen örökség megújítására, küzdelmeire pedig csak a maga erejére számíthatott.

A tatárjárás, a törökök pusztítása vagy az első világégés és a második világháború utáni nemzedékek egyaránt kivették a részüket a munkából, újra és újra megteremtve a biztonságot – idézte fel az államfő –, “hogy legyen országunk, amelyre mindig számíthatunk, és legyen hazánk, amely mindig számíthat ránk”.

 

Áder szerint bár a NATO-hoz és az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk után joggal remélhettük, hogy már nem kell külső fenyegetettséggel számolni, és Magyarország a jólét megteremtésében is felzárkózhat a nyugati országokhoz, ám a pénzügyi, valamint az elmúlt évtizedben lezajlott politikai, társadalmai válságok rámutattak arra, hogy mindez illúzió.

Az EU olyan kihívásokkal került szembe, amikre már nem érvényesek a 20. századi megoldások, az elmúlt évek társadalmi, politikai, gazdasági és környezeti változásai pedig alapjaiban érintik mindennapjainkat – értékelt Áder. “Ki gondolta volna, hogy jöhet olyan idő, amikor egy terrorista latorállam sakkban tarthatja a fél világot?” – tette fel a kérdést.   

A fenyegetettségek közé sorolta a klímaváltozás háborús konfliktusokat is kiváltó hatásait, de szólt a megélhetési gondok miatt is bekövetkezett népvándorlásról is. Áder szerint ugyanakkor a 21. századi biztonság megteremtéséhez semmit sem kell megtagadnunk abból, amiben idáig hittünk. A felelősség azonban nem hárítható másra: a biztonság megteremtése politikusokra, intézményekre, a gazdasági élet szereplőire, az egyházakra, a civilekre és a családokra egyaránt vár – jelentette ki.

A köztársasági elnök szerint szakítani kell a közönnyel, az “úgysem rajtam múlik” mentalitással is. “Rajtunk múlik, hogy a helyi közösségek megtartó erejét veszélyeztető törekvéseknek ellenállunk-e, rajtunk múlik, hogy megvédjük-e környezetünket, óvjuk-e vizeinket, erdeinket, termőföldjeinket, és az éltető levegőt” – szónokolt Áder János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik