Belföld

“Menjetek inkább Auschwitzba!” – kopaszok fenyegetőztek Kocsis Máté megemlékezésén

Tüntetés (Array)
Tüntetés (Array)

Elcsattant egy pofon és pár zsidózás, tucatnyi rendőr nézte tétlenül, ahogy az ultrák nem engedik be a tüntetőket a nyilvános rendezvényre. Képes beszámoló.

Fél tízkor gyülekezett a Szabó Gábor vezette Nincs Alku Párt az Orczy térnél, hogy átzarándokoljanak a VIII. kerületi augusztus 20-i megemlékezésre a frissen felújított Golgota térre. Úgy voltak vele, hogy a migránsellenes Kocsis Mátéval szemben ők képviselik igazán a nyitott Magyarországot tervező Szent István szellemiségét, tehát tulajdonképpen nem is tüntetők, hanem a téren összegyűlt száz-kétszáz fős tömeggel szemben ők a valódi ünneplők. A Hír24 tudósítója szerint nagyjából ötvenen-hatvanan lehettek.

Szabó a bejáratnál egy rendőrtiszttel megbeszélte ugyan, hogy törvénysértés, zavargás nem lesz…

…a térre azonban már nem jutott be. A kapun belül ugyanis ők várták őket:

Jól látják, ez egy tucat fős – később érkezett némi erősítés, úgyhogy összesen húszan lehettek – kopasz, kigyúrt, elsőre Fradi-ultrának tűnő önkéntes biztonsági szolgálat. Egyértelműen előre megbeszélt instrukciók szerint jártak el: határozottan kint tartottak mindenkit, erőszakot viszont nem alkalmaztak – vonta le a következtetést a Hír24 tudósítója.

Kemény face kontroll volt, aki eléggé fideszesnek tűnt, azt beengedték, a tüntetőket és a sajtót nem. “Ez egy zárt körű rendezvény”, hangoztatták folyamatosan. “Szerintem nekünk nem kéne beszélnünk” – válaszolta egyikük a Hír24 tudósítójának, amikor megkérdezte, ki hívta őket ide és milyen alapon lépnek fel hatóságként. “Én csak nézelődöm itt” – mondta később ugyanaz a kopasz egy másik újságírónak. Még ellentüntetők is voltak!

És ekkor még illedelmesek voltak. Pár perccel később a felek már indulatosan ordítoztak, patkányozták egymást, egy nénit meg is ütött egy, az önkormányzati rendezvényt hevesen védő férfi – még csak nem is az egyik kopasz, hanem egy zakós-inges úr. A néni nem sérült meg, “egyszerűen nem tértem magamhoz”, mondta a Hír24 tudósítójának. Ő volt az:

Szabó Gábor később visszavonulót fújt, a tüntetők kiszivárogtak. Tárgyalás a rendőrséggel, feljelentések – a pofon és a címet ihlető auschwitzos bekiabálás miatt -, tisztázták, hogy hát igen, a rendezvény nyilvános, be lehet menni, a kopaszok azonban nem tágítottak. Közben mindezt hat-nyolc rendőr nézte tétlenül. “Most már én szégyellem magam” – tudósította a Hír24 riportere magában. 

A néniverő úr csak nem bírt magával, még egyszer kijött a tüntetők közé a főszervezőt szidalmazni, aki cserébe következetesen kántálta az arcába, hogy “nőverő”. A kopaszok fogták le a férfit, mielőtt megint ütött volna. A Hír24 tudósítója el akart süllyedni.

Bentről végül jött az üzenet: Szabó Gábor – de csak ő – bemehet, ha annyira akar, mondjon akkor ünnepi beszédet. Bement, hogy folyamatos ordítozás közepette mondjon pár szót. A kopaszok tanakodtak, hogy beengedjék-e az ekkor már felháborodottan hadonászó újságírókat, aztán kegyet gyakoroltak és beengedték őket. Így készülhetett el ez a kép is:

Kocsis Máté a backstage-ből közben felváltva vágott nevető és hüledező arcot, mintha tényleg fogalma sem lenne, miről beszél Szabó, amikor azt mondja, hogy nem engedték be őket. Valahogy így:

Aztán kenyérszentelés. A tüntetők közben odakint lenyomták az ünnepségre tervezett performanszt…

…, Szabó ünnepeltette magát egy kicsit…

…, a kopaszok pedig – miután bátran megbeszélték, hogy feljelentenek majd mindenkit, aki fotózni merte őket. “Akkor találkozunk a bíróságon” – gondolta magában a Hír24 tudósítója, és elindult haza a kopaszok, a tüntetők és a tisztességes ünneplő pogárokkal együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik