Belföld

Hende-köszöntőtől a tűzijátékig: ünnepi kisokos

augusztus 20 (Array)
augusztus 20 (Array)

Nagyot ünnepelhet a borongós időben az ország, ami megint öregebb lett egy évvel. Ennek örömére politikusi beszédeket, szentmiséket és tűzijátékokat nézhetünk és hallgathatunk.

Országszerte egyházi, illetve családi programokkal kísért rendezvényeket tartanak ma, az augusztus 20-i állami ünnepen. Az államalapításra emlékező központi ünnepségek a fővárosban lesznek. Délelőtt zászlófelvonással és a tisztavatással kezdődik az állami ünnepség, amit délután a Szent István-bazilika előtt tartandó ünnepi szentmise, majd a Szent Jobb-körmenet követ, este pedig a tűzijáték zárja a napot.

Reggel fél 9-kor, a Kossuth téren a nemzeti lobogó felvonásával és tisztavatással kezdődnek az ünnepi rendezvények. A zászlófelvonás előtt katonai bemutatókkal és zenével várják az érdeklődőket a térre. Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntője után a honvédtisztjelöltek leteszik esküjüket, majd Áder János köztársasági elnök mond ünnepi beszédet. A legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Szent István Rendet 11 órakor adja át a Sándor-palotában Áder.

Az ünnepi szentmise délután 5 órakor kezdődik a Szent István-bazilika előtt, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezetésével. A szertartás a 18 órakor kezdődő Szent Jobb-körmenettel zárul. A nemzeti ünnep miatt a Parlamentben 10-től 16 óráig nyílt napot tartanak. A központi rendezvények az este 9 órakor kezdődő tűzijátékkal zárulnak.

Számos vidéki és határon túli magyarlakta településen tartanak családi programokkal kísért megyei és települési ünnepséget, ökumenikus istentiszteletet, szentmisét, tűzijátékot. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egész napos hagyományőrző programokat rendez.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja, egyben az új kenyér ünnepe is. Az Országgyűlés 1991-ben döntött úgy, hogy a nemzeti ünnepek – március 15., augusztus 20., október 23. – közül augusztus 20-át jelöli meg állami ünnepként – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik