Belföld

Ötezer forintot kaphatnak azok, akik áram nélkül maradtak a vihar után

viharkár (Array)
viharkár (Array)

Az ELMŰ szerint nem az ő saruk az áramszünet, a hétfői felhőszakadásra senki nem lehetett felkészülve.

Budapest egyes részein hétfő óta nincs áram és még most sem tudják megmondani, mikor kapcsolják vissza. A közvilágítás és a közlekedési lámpák sem működnek a város több pontján. Az Elmű szóvivője szerint tudomásul kell venni, hogy még egy ekkora város sem lehet felkészülve ilyen katasztrófahelyzetre. Boross Norbert az Indexnek azt mondta: ennyi csapadék ilyen rövid idő alatt 120 éve nem zúdult a fővárosra.

Annyi eső hullott, amit a csatornarendszer nem volt képes elvezetni – Budán ez csak átmenetileg okozott bajt, Pesten viszont beszivárgott a talajba és alulról eláztatta a pincéket, ahol az áramszolgáltatásért felelős transzformátorok találhatók. Az áramátalakítók automatikusan lekapcsolnak, ha vízzel érintkeznek, hogy ne veszélyeztethessenek emberéleteket. A szakemberek szerint az infrastruktúra nem ment tönkre, amiatt nem tudják visszakapcsolni a gépeket, mert sok ház pincéjében most is áll a víz.

A Nagykörút egyes részein és az onnan nyíló mellékutcákon hiába szivattyúznak, azzal csak még több víz jön fel. A körút alatt egy homokos talajú Duna-holtág található, itt meg kell várni, hogy magától szivárogjon el a talajvíz. Ez szerencsére magától is jól halad, így a hosszú hétvégére már valószínáleg nem maradnak lakások áram nélkül. Több helyütt viszont már lincshangulat van amiatt, mert áram híján sok riasztó aktiválódik és órákon át folyamatosan vijjog.

Az ELMŰ szóvivője egyébként közölte: akiknél 24 óránál tovább szünetel az áramszolgáltatás, azok ötezer forintos kártérítést kapnak. Igaz, egy átlagos mélyhűtő tartalma ennél nagyobb értéket jelent. Az összeg azért sem tűnik túl nagyvonalúnak, mert ha valakinél kikapcsolják az áramot, attól 17 ezres visszakapcsolási díjat kérnek, de a szóvivő szerint azért ennyi a kártérítés, mert a szolgáltató nem tehet a helyzetről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik