Belföld

A menekültekkel fellélegezhetett a kormány

határzár vonat (Array)
határzár vonat (Array)

Tisztán a politikai logika alapján a menekültügy visszaadta a kormány cselekvőképességét, ezáltal megállt a népszerűségvesztés.

A Policy Agenda elemzése szerint azonban a kezdeti sikerek lassan elmúlnak, és a problémát megoldani képtelen kormány képe alakulhat ki. Az ősz nagy kihívást hoz a Fidesznek, írták szerkesztőségünknek küldött elemzésükben.

A menekültügy politikai szempontból szinte az utolsó szalmaszál volt a Fidesz vezetése számára, amely időlegesen megállíthatta a bukási spirált, szögezték le. A pártnak meg kellett mutatnia, hogy képesek politikai innovációra, a tábornak és a belső szervezetnek látnia kellett, hogyan képesek kitörni a jelenlegi helyzetből.

Ehhez két dolog kellett: új politikai akció vagy termék, illetve az új időt hitelesítő személyi változások. A nyár elején elszánta magát Orbán, hogy legalább államtitkári szinten átrendezi a sorokat, illetve az egészségügy, oktatás, bürokráciacsökkentése terén valami kormányzati kezdeményezést tesz, írta a Policy Agenda.

A menekültügyre adott válaszok meglepően jól sikerültek, ezért augusztus végére halasztották azt a kormánykonferenciát, amely megteremtette volna az új politikai szezon kezdetének a keretét. Orbán úgy ítélte meg, hogy időt nyert, nem kell azonnal tennie valamit a népszerűségvesztése és a kormány politikai aktivitásának visszaszerzése érdekében.

A „sikersorozat” azonban nem töretlen. Az aktív kormány karakter meglátásunk szerint egészen addig jól épül, amíg ki nem derül, hogy a megoldást valójában a kabinet sem találja meg. Ez a pillanat pedig a kerítés elkészülte és az azt követő helyzetkép. Miután augusztus végén elvileg a határzár első eleme meglesz, ezért akkor már látszódni fog, hogy valójában mekkora védelmet jelent ez az ország számára. Ha nem csökken az országba jövő menedékkérők vagy illegális bevándorlók száma, akkor defenzívába szorul a kormány, mint ahogy a Sormáson és Martonfán építendő ideiglenes menekülttáborok esetében már történt. Ebben az esetben kénytelen lesz új politikai termékkel előjönni, és megpróbálni levenni a napirendről a menekültügyi kérdést.

Ezzel párhuzamosan szinte biztos, hogy újra időt próbál nyerni, és arra hivatkozik majd a kormány, hogy csak november végére épül fel a teljes védelmi rendszer, és onnantól kezdve kell mérni annak hatékonyságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik