Belföld

Többen juthatnak még L. Simon sorsára

Lázár János sajtótájékoztatója (Array)
Lázár János sajtótájékoztatója (Array)

Hét olyan vezető lehet a kormányban, akinek meg kellene válnia érdekeltségeitől, ha követné Lázár János elvárását – írja a Blikk

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a tárcájánál dolgozó államtitkároknak, helyettes államtitkároknak meg kellene szabadulniuk cégeiktől, amelyek akár több százmillió forintot is érhetnek. Lázár államtitkára, L. Simon László miatt keményített be, aki letagadta a cégét.

A Blikk hét olyan vezetőt talált, akiknek cégeik vannak. Közülük hárman a Miniszterelnökségen dolgoznak. L. Simon Lászlón kívül komoly kár érné Giró-Szász András kommunikációs államtitkárt, akinek cége egy belvárosi luxusszállodát épít. A politikusnak 10 százalékos tulajdonrésze van a tervezett 120 szobás hotelben.

 
Fotó: MTI / Bruzák Noémi 

Ám magának a miniszternek is lenne mit söprögetni a saját portáján, hiszen a tavaly 300 milliós nyereséget felmutató, s akár 3,5 milliárd forintot is érő Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben neki is 2 százalékos tulajdona van. A tárca szerint azonban Lázár János a társaság vezetésében napi vagy az általános ügymenetet befolyásoló tevékenységet nem folytat, így ez nem gond.

Ha másik tárcák is követnék az elvet, a legnagyobb vesztes Czerván György lenne. Az agrártárca államtitkára az Aranyszarvas Mezőgazdasági Zrt.-ben közel 25 százalékban tulajdonos. A cég tavaly 120 milliós nyereséget termelt, értékét 1,1 milliárd forintra becsülik.

A Blikk talált még további három államtitkárt, akinek cégtulajdona van, ám ezek csak pár millió forintra becsülhetőek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik