Belföld

Pintér meghallgattatná a nemzetbiztonság új főnökét

pintér sándor (Array)
pintér sándor (Array)

A belügyminiszter kezdeményezte a nemzetbiztonsági hivatalnál Kiss Zoltán meghallgatását az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatójává való kinevezéséhez.

Az AH főigazgatóját a belügyminiszter előterjesztésére a miniszterelnök nevezi ki és menti fel. A főigazgató alkalmasságáról az előterjesztést előtt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága foglal állást – fejtették ki.

A BM közleménye szerint Kiss Zoltán ezredes 34 éves, jogász, 2005 óta teljesít hivatásos szolgálatot. Részt vett az AH jogelődje, a Nemzetbiztonsági Hivatal, majd a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája munkájában. A BM-ben a védelmi és nemzetbiztonsági koordinációs tevékenység különböző területein dolgozott, a tárca rendészeti államtitkárságának rendészeti koordinációs főosztályának vezetője is volt. Május 16. óta az AH szervezeti átalakítása érdekében szükséges feladatok koordinálásáért, végrehajtásuk biztosításáért felel miniszteri biztosként.

Göbölös László dandártábornok, az Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi főigazgatója maga kérte felmentését beosztásából, és a miniszterelnök 2015. március 15-ei hatállyal mentette fel. Azóta Földes Gyula, az AH főigazgató-helyettese irányítja a szervezetet – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik