Belföld

L. Simon barackmagja Lázár torkán akadhatna

Állítólag Orbánnál is kihúzta a gyufát, akár bukhat is. De az is lehet, hogy nem kell tennie semmit.

Több lap is rárepült a költő/politikus barackmagbotrányára. A Népszabadság szerint L. Simon László tudomásul vette főnöke kérését. Mivel nyaral, azt üzente sajtósán keresztül, hogy majd a cégnyilvántartásból kiderül, eladja-e a Simon és Simon Kft. általa tulajdonolt 57,7 százalékos részét. A Népszabadság névtelen forrásai szerint az államtitkárnak meg kell válnia cégétől, nincs mozgástere, ha posztján akar maradni, hiszen a barackmagügy után még Orbán Viktor is magyarázatot kért tőle. A lapnak Lázár János vasárnapi „ultimátumát” úgy értelmezték, hogy a miniszter nem azt kifogásolta, ha egy állami vezetőnek egy cégben tulajdonrésze van, hanem azt, ha abban napi operatív munkát folytat.

Ez alapján persze lehet, hogy L. Simonnak semmit sem kell tennie az üzleti érdekeltségeivel. A Népszava így értelmezi legalábbis a Miniszterelnökségtől kapott választ, amely szerint: “a miniszter felhívása egyértelmű: az általa vezetett tárcához tartozó államtitkárok, helyettes államtitkárok üzleti tevékenységet nem folytathatnak, azaz senki tevékenyen, a napi vagy az általános ügymenetet befolyásoló módon nem vehet részt gazdasági társaság munkájában, vezetésében”. A lap emlékeztet rá, hogy Lázárnak is vannak érdekeltségei vállalkozásokban, ám azokban ő sem vezető.

Komoly érvágás lenne az állami vezetőknek, ha Lázár János rendet vágna üzleti érdekeltségeikben – írja a Blikk, amely szerint a miniszter – ha példát akarna mutatni – a tavaly 300 milliós nyereséget felmutató, s akár 3,5 milliárd forintot is érő Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben 2 százalékos (70 milliós) tulajdonától válhatna meg. Ha pedig elvei nemcsak a tárcánál, hanem a kormányban is érvényesülnének, úgy a legnagyobb vesztes Czerván György lenne. A szakértő szerint Lázár javaslatával csökkentené a támadási felületet. A politikusoknak is érdekük, hogy kivonuljanak a cégeikből, mivel így azok pályázhatnak uniós és állami pénzekre, és kevesebb támadás érné őket – mondta Kiszelly Zoltán.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik