Belföld

Figyelmeztetés: kedden északon nyílnak meg az ég csatornái

Vihar Budapesten (Array)
Vihar Budapesten (Array)

Északkeleten négy megyében másodfokú figyelmeztetést rendelt el az Országos Meteorológiai Szolgálat, amúgy hideg nem lesz a héten, de az esőtől sem szabadulunk.

Az országban csak a délnyugati öt megyében nem vár veszélyes időjárási jelenséget a meteorológiai szolgálat, a többi területen viszont figyelmeztetés van érvényben, négy északkeleti megyében másodfokú a felhőszakadás és a heves zivatarok miatt – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzéséből.

Kedden a Dunától keletre lesz záporos, és alkalmanként zivatarral is tarkított a csapadék, errefelé hullhat rövid idő alatt 20-40mm eső. Az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben néhány helyen ennél is több, 40-60mm zúdulhat le.

Az Észak-Dunántúlon a hosszantartó, egyenletesebb intenzitású csapadékhullás során területi átlagban 15-25 mm gyűlhet össze a keddi napon.

Napközben délig többnyire erősen felhős lesz az ég, majd délnyugat felől szakadozottabbá válik a felhőzet, és ott akár hosszabb időre kisüthet a nap, másutt viszont marad a sok felhő. Eleinte több helyen, majd egyre inkább északon északkeleten várható eső, zápor, néhol beágyazott zivatar is előfordulhat. Helyenként jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Az északnyugatira forduló szél időnként megélénkül, a Bakonyban helyenként meg is erősödik. A hőmérséklet délután 20, 26, késő este 16, 21 fok között valószínű.

 
Fotó: MTI / Mihadák Zoltán 

Szerdán a centrumával a Kárpát-medence keleti felében elhelyezkedő sekély ciklon az északkeleti országrészben jellemzően borult időt okoz, sokfelé jelentős esővel, záporral, néhol beágyazott zivatarral. Másutt is sok lesz felhő, de hosszabb-rövidebb napos időszakokra számítani lehet, majd pedig ebben a térségben is egyre több helyen megvastagszik a felhőzet és ered el az eső. (Megjegyzés: a ciklon középpontjának néhány tíz km-es eltolódása, egy-egy országrészben jelentősen átalakíthatja a csapadék előrejelzést!) Az északi, északkeleti szél a Dunántúlon néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 27 fok között, a tartósan csapadékos helyeken mindössze 18, 20 fok körül alakul.

Csütörtökön az ország déli és keleti részén erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, másutt egyre szakadozottabbá válik a felhőzet, és a Kisalföldön várható a legtöbb (néhány órás) napsütés. A Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön és a Tiszántúlon sokfelé, másutt csak kevés helyen valószínű eső, zápor; az idő előrehaladtával a csapadék területi kiterjedése csökkenő tendenciát mutat. Az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül, főleg az Északi-középhegység vidékén helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 25 fok között alakul.

Pénteken az összefüggő felhőzet mindenütt felszakadozik, de sok gomolyfelhő képződik, a legnagyobb mennyiségben az ország északkeleti harmadában. Szórványosan számíthatunk záporokra, helyenként zivatar is előfordulhat, nagyobb valószínűséggel a keleti, északkeleti megyékben. Az északkeleti szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19, 25 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik