Belföld

Kamuhírekkel, csúsztatásokkal és hazugságokkal alázzák a migránsokat

menekült, Debrecen (Array)
menekült, Debrecen (Array)

Egy csomó kamuhír és híresztelés terjedt el az utóbbi hónapokban a menekültekről, amiknek a fele sem igaz. Arra viszont nagyon jók, hogy ezek is tüzeljék a kormányzati gyűlöletkampányt.

Ezer gazdasági bevándorló késekkel és botokkal felfegyverkezve támadt a magyar határra és az azt őrző rendőrökre – járta be a magyar sajtó radikális jobbos részét a hír a hétvégén. Az egész az Alo című szerb portálról indult (ami a Ringier Axel Springer tulajdona, szóval nem vicclap), ahol egy blikkes jellegű címmel akartak eladni egy anyagot.

A cikkben azonban már szó se volt hatalmas, Allah akbar! felkiáltással rohamozó tömegről, csak egy kisebb migránscsoportról, ami erősen felbőszülten szembesült pár szerb rendőrrel, akik inkább továbbengedték őket. A cikket kissé elferdítve a Délhír című vajdasági portál vette át, onnan meg már terjedt, mint a pestis.

Az Orbán-kormány idegenellenes és gyűlöletkeltő, de megoldásokat nem kereső és találó retorikáját teljes mellszélességgel támogatja a hazai szélsőjobb, ezért sok portálon szoktak megjelenni masszív csúsztatások, hazugságok vagy éppen megtörtént esetek eltúlzásai és kifacsarásai. Ilyenekből szedtünk össze párat.

 Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Képgebasz és bicskei Tesco

Rögtön az említett iszlamista, ezerfős botos-késes támadás apropóján van egy vizuális csúsztatás: a Délhír egy Szabadka irányába a járdán békésen sétáló csoportot tett be illusztrációnak, ami korábban a Mandineren jelent meg egy lapszemle-cikk képeként, miszerint szerb rendőrök terelik a migránsokat. Aztán kiderült, a képet a német DPA készítette, a Spiegel a helyszíni riportját illusztrálta vele, a Mandiner meg elfelejtette kiírni, hogy ez csak illusztráció.

A Kuruc.infóval folyamatos hírversenyben álló közmédia is ráharapott a(z ál)hírre, miszerint a bicskei menekülttábor közelében lévő Tescóban egy késsel felfegyverkezett migráns támadt a biztonsági őrökre, sőt még egy várandós nő is volt a közelben. Aztán a rendőrség közleményéből kiderült, hogy a férfi valóban menekült és zavartan viselkedett, de senkire se támadt rá, egyszerűen kórházba vitték az illetőt.

Nemi erőszakok

Az egyik kedvelt toposz, hogy az ideérkező migránsok megerőszakolják lányainkat és asszonyainkat, a férfiakat meg halomra ölik, ergo nő az erőszakos bűncselekmények aránya. Folyton a svéd statisztikákat cibálják elő, miszerint az országban világszinten is kiugró a nemi erőszakok száma (amit egyértelműen a bevándorlók követnek el). Csakhogy, mint megírtuk, a svéd statisztikában ha egy férj egy év minden napján erőszakoskodik a feleségével, az 365 erőszaknak számít, az ottani btk. nem egy folyamatként kezeli a történteket, ez tehát ebben a formában csúsztatás.

Egy bevándorlót vettek elő a következő történetben amiatt, hogy megerőszakolt egy magyar lányt a Budapest-Cegléd vonaton. Egy neve elhallgatását kérő, névtelen lány beszélt az átéltekről, ő külföldi állampolgárként jellemezte támadóját. Aztán a rendőrség öntött megint tiszta vizet a pohárba: kiderült, hogy egy szerb férfi volt a támadó, aki nem is volt regisztrált bevándorló, ellenben őrizetbe vették.

Fotó: Kaufmann Balázs

Rablás és kitörés

Persze a migránsok rengeteget rabolnak a nemi erőszak mellett. Mórahalmon is…. vagy sem ők raboltak ki egy ékszerboltot. A radikális Napi Gazdaság hozta le, hogy két illegális bevándorló megkötözte az eladót, majd kirámolta az üzletet. A lap rendőrségi forrásokra hivatkozott, majd inkább lekapta az oldaláról a kamuhírt. A Vs ekkor már átvette, őket kereste meg a rendőrség, hogy nem illegális bevándorlók voltak a tettesek.

Augusztus 5-én a kiskunhalasi menekülttáborban zsinórban két kitörési kísérlet is történt egy helyi lap szerint, a rendőrség azonban megint megcáfolta a híreket. A portál azt állította, hogy mintegy 80 fő próbált kitörni a táborból, a rendőrség pedig könnygázt vetett be, sőt lövés is dördült. A rendőrség válasza szerint azonban semmilyen rendzavarás nem történt a megelőző napokban, így nem tudni, honnan vette a Halasi Tükör a hírt.

Abdou, Kocsis és trágya

A következő sztoriban ugyan nem volt szándékos csúsztatás, csak egy jól felépített reklámkampány volt az egész. Egy Abdou Diouf nevű szenegáli srác elindult Dakarból Európába és Instagramján végigfotózta a hosszú utat. A kampányt kiötlő Getxophoto cég közölte, alapvetően elég furán állnak az emberek az önarcképükhöz a fejlett országokban, és be akarták mutatni a nem létező Dioufon keresztül, hogy egyesek milyen veszélyes utazásokat vállalnak be a jobb életért, jelentsen ez a magyarázat bármit is. A lényeg, hogy a sztori kamu volt.

Végül egy példa arra, hogy a média alá a kormánypárt is adja a lovat: Kocsis Máté józsefvárosi polgármesternek volt egy kirohanása, hogy a II. János Pál pápa térre bevették magukat a migránsok, akik összetrágyázzák a parkot, hangoskodnak és késelnek. A legtöbb helyszíni riport legfeljebb nyugodtan üldögélő embereket talált, annyi szart, amennyi eddig is csúfította a budimentes teret (erre már korábban is volt panasz, kutyás-kutyátlan konfliktust okozva), a rendőrség pedig nem is hallott késelésről.

Szóval igaz, ami a kormánypárti sajtóban kering, a média el akarja hallgatni az igazságot. Csakhogy épp ők maguk azok, akik ezt teszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik