Belföld

A magyar politika Chuck Norrisa: L. Simon László örök!

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kősziklaként áll a barackmagos botránycunami közepén, de mire idáig elért az államtitkár, már kisujjában volt a botrányok kezelése, elsimítása.

Lássuk, hogyan szerzett gyakorlatot. Íme, kedvenc L. Simon-botrányaink az elmúlt másfél évből. 

A kiteregetett családi szennyes

Tavaly áprilisban kínos témával állt a nyilvánosság elé L. Simon Gábor, hősünk öccse. A kisebbik L. Simon azt állította: bátyja kiforgatta örökségéből. Az Átlátszó cikke szerint L. Simon ellen – aki akkor az Országgyűlés Kulturális- és Sajtóbizottságának az elnöke, valamint a budai Várkert Bazár és a fertődi Esterházy-kastély felújításáért felelős kormánybiztos volt – eljárás indult, testvére peres úton igyekezett visszaszerezni az őt megillető örökrészt.

L. Simon öccse azt állította – és ez külön kellemetlen -, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) korábbi államtitkára, Gál András Levente ügyvédi irodája segített tetsvérének abban, hogy egyedüli tulajdonosa lehessen a birtoknak.

Magyarázat: L. Simon László nem reagált az igencsak komoly vádakra, mivel bevallása szerint családi ügyekről nem nyilatkozik. A szintén megvádolt Gál András Levente pedig az ügyvédi titoktartással magyarázta hallgatását.

Jól szerepelnek az ismerős cégek

2014 nyarán két adagban kapta a hideget a nyakába L. Simon László. A Népszabadság egy júliusi cikkéban azt járta körbe, hogy a politikus által jegyzett pályázatokon három olyan cég is szerepelt meghívottként, amely vállalkozásokhoz személyes kapcsolat fűzi a “kultúrpolitika fenegyerekét”. A három vállalkozás közül végül egy vitt projektet is: egy 9,4 milliós pályázaton a Shortcut Communications Kft. lett a befutó.

Egyetlen nappal később szintén a Népszabadság talált olyan pályázatokat, ahol – milyen meglepő – ugyanez a triumvirátus szerepelt, de itt épp a másik két cég, a Picasso Média Kft. és a Kortárs Média Kft. tarolt. Előbbinek 6 millió 743 ezer forintot ítéltek oda az NKA 20 jubileumi kiadványa megírására, nyomdai előkészítésére. Ugyanezen kiadványra a Kortárs Média Kft. a nyomdai kivitelezésére nagyjából 17 millió forintot nyert.

 Fotó: MTI/Vajda János

Magyarázat: Bár mások valószínűlleg restellenék, hogy haveri cégekhez juttatnak közpénzt, a Népszabadságnak L. Simon László elmondta, hogy ez így volt ésszerű, hiszen:

“A pályázatot a lehető leggyorsabban szerettük volna lebonyolítani, így olyan cégeket akartunk meghívni, akikről nem kell hosszasan referenciákat begyűjteni. Ez pedig valóban csak az ismerősi körünkből volt lehetséges. Szempont volt az is, hogy olyan cégeket hívjunk meg, akik az adott feladatok ellátására alkalmasak lehetnek, s akik már dolgoztak a megyében. Továbbá olyan céggel, illetve személlyel akartam együtt dolgozni, akit jól ismerek, akiben megbízom, és aki mindig minden kérésemet szakszerűen oldotta meg, illetve határidőre teljesített” – és még azt is hozzátette: természetes, hogy ezek alapja a korábbi vagy jelenlegi munkakapcsolat.

Kapcsolati pókháló és könyvkiadás

Tavaly szeptemberben a Népszabadság tudta meg, hogy a Nemzeti Kulturális Alap könykiadás kollégiuma az L. Simon László államtitkárral kapcsolatba hozható Örökség Kultúrpolitikai Intézet Nonprofit Kft.-nek 46 millió forintot ítélt meg a 300 múzeum és kiállítóhely című könyv angol nyelvű kiadására. A pénzt megítélő kollégium elnöke az L. Simont a Szépirodalmi Figyelő főszerkesztői székében követő Thimár Attila. A támogatott Örökség Kultúrpolitikai Intézetet pedig nem más vezette, mint a Thimárt váltó főszerkesztő, Pápay György, akit annak idején éppen Thimár ajánlott be a laphoz szerkesztőnek. A botrányt az okozta, hogy az NKA-törvény szerint a kollégiumok tagjai nem vehetnek részt olyan döntésekben, amelyekben nem várható tőlük elfogulatlan állásfoglalás.

Magyarázat: Thimár Attila mindenkit megnyugtatott: a pályázóhoz fűződő kapcsolatai „alapvetően nem befolyásolják azt, hogy bármely személy, nemcsak én, ne tudna elfogulatlan döntést hozni egy szakmai kérdésben”. A szabályozás tulajdonképpen az érintettekre bízza annak megítélését, hogy képesek-e tárgyilagos döntést hozni. Thimár megmondta hogy tud, vita lezárva.

Nehéz lesz az élet!

Hősünk nehéz pillanatokat élt át a projektért felelős miniszteri biztosként a Várkert Bazár második, igencsak kínos átadásán. A bajt a Hír TV szemtelen riportere okozta, aki nem átallott releváns kérdést feltenni L. Simon Lászlónak.

Hír TV: Másodjára nyitották meg, ennek ellenére még építési területen keresztül bukdácsolnak a látogatók. Mikorra lesz tényleg befejezve?

L. Simon: Nagyjából olyan 200-300 év, amit jósolok.

Hír TV: Ez hosszú távú terv, ki fogja finanszírozni?

L. Simon: Inkább az a kérdés, hogy ki fogja felügyelni, és a Hír TV 200-300 év múlva lesz-e abban a helyzetben, hogy erről tudósítson.

Magyarázat: L. Simon László nem sokkal a bicskanyitogató eset után a Hír24-nek magyarázta el mi történt, illetve mi nem: fenyegetés. Kapaszkodjanak: L. Simon úr viccelt. “Poén volt. Nevetett is mindenki. Engedtessék meg nekem, hogy egy sokadszorra feltett, komolytalan és provokatív kérdésre komolytalanul válaszoljak” – mondta el Nagy József kollégánknak.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Jövedelmező 4 év

A tavalyi évet botránnyal zárta az államtitkár: decemberben a Blikk szellőztette meg, hogy a Simon és Simon Kft. 2010 óta több mint 63 millió forint állami támogatást kapott, elsősorban a cég által megművelt földterületekre.

2009-ben ez az összeg mindössze 2,8 millió forint volt. 2010-ben, amikor L. Simon bekerült a Parlamentbe, a 2,8 millióból rögtön 6 millió lett, majd 2011-ben nyíltak ki a pénzcsapok: kft.-je 21 millió forintot kapott, 2012-ben 16 milliót, 2013-ban pedig már 18 millió forintnyi állami támogatás érkezett hozzájuk, így 2014 végéig összesen közel 63 millió forintot köszönhetett a támogatási rendszernek a Simon és Simon Kft.

Magyarázat: „L. Simon Lászlónak 57,7 százalékos többségi tulajdona van a Simon és Simon Kft.-ben, amely immár két évtizede gazdálkodik. A társaság jelenleg 70 hektárnyi szőlőt és gyümölcsöst művel. Az államtitkár az édesapja 2009-ben bekövetkezett váratlan halála óta irányítja a termelést, s mindezt természetesen a szabadidejében” – hangzott akkor a kabinet válasza. Ki merne ezzel vitatkozni?

Útfelújítás a szocialisták miatt

Az idei év egyik legtipikusabb gyanús ügye az volt, amikor kiderült: véletlenül éppen azt az utat újítják fel Gárdony és Zichyújfalu között, amely L. Simon László 13 szobás, 27 ágyas panziójához, illetve az L. Simon Borászathoz vezet.

Magyarázat: A Miniszterelnökség akkor így érvelt: “A Gárdony és Zichyújfalu közötti közút felújításával egy több mint fél évtizeddel ezelőtti, még a szocialista Bajnai-kormány idején tett ígéretet teljesít a kormány a 2007-2013-as KözOP-os maradványforrás átcsoportosítása révén. Tehát nem azért újítja fel a Magyar Közút Zrt. a Gárdony és Zichyújfalu közötti utat, mert az L. Simon László miniszterhelyettes által is tulajdonolt kft. panziójához vezető bekötőút is ehhez csatlakozik.”

Fotó: MTI/Komka Péter

Barackmag és letagadott borászat

A barackmagbotrányt talán már senkinek sem kell bemutatni: a parlamenti államtitkár érdekeltségébe tartozó cég zacskónként 1000 forintért kínált eladásra barackmagot. A csonthéjas magjának májtisztító, látásjavító, rákellenes hatást tulajdonítottak – kár, hogy a tudomány nem, így L. Simon Lászlónak Orbán Viktor előtt kellett magyarázkodnia.

Magyarázat: Szerinte semmi köze nincs a saját családi cégéhez, és egyébként sem működött a barackmagtörőgép!

Ugyanide tartozik az L. Simon Borászat, amelyhez L. Simon László szerint nincs köze. Lázár János vasárnap hivatalos közleményben hozta a nyilvánosság tudomására, hogy meglátása szerint a Miniszterelnökségen dolgozó minden államtitkárnak és helyettes államtitkárnak meg kellene szabadulnia gazdasági érdekeltségeitől.

Hogy mennyit fogad meg az intésből L. Simon László, azt tőle magától érdeklődtük meg. Válaszát és újabb magyarázatát egyelőre várjuk.

UPDATE: „L. Simon László miniszterhelyettes augusztus 20-ig szabadságát tölti. Lázár János kérését tudomásul vette, amint hazaérkezik megvizsgálja, hogy miniszter úr kérését mikén tudja megnyugtató módon teljesíteni. Ennek eredményéről az érdeklődők majd a megfelelő cégnyilvántartásokból tájékozódhatnak” – közölte a Hír24-gyel a Miniszterelnökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik