Belföld

Nem pörög Deutsch netkonzultációja

Szeptember 30-ig kitolták a válaszadás határidejét, a miniszteri biztos még mindig abban reménykedik, hogy megugrik a részvétel.

Érdektelenségbe fullad a Deutsch Tamás nevével fémjelzett, az internet szabályozásáról szóló „nemzeti konzultáció” – írja az Origo. A fideszes politikus korábban még azt remélte, hogy a július elejéig beérkezett 15 ezer válasz a hónap végére a többszörösére nő, de igazából most, augusztus közepén is alig haladja meg a 22 ezret.

A „konzultációt” azután indította a kormány, hogy a tömegtüntetések hatására visszavonni kényszerültek az internetadó tervét. Eredetileg július végéig lehetett volna véleményt nyilvánítani, de – vélhetően az alacsony részvétel miatt – szeptember 30-ig kitolták a válaszadás határidejét. Deutsch – akit a konzultációért felelős miniszteri biztosnak is kineveztek – most is csak azt mondta az Origónak, hogy reméli, szeptember végéig a lehető legtöbben elmondják a véleményüket.

A részvételre egyébként akár kamu Facebook-profillal is van lehetőség, de Deutsch a visszaélés lehetőségére azt mondta: ez széles körű társadalmi párbeszéd, nem pedig választás vagy reprezentatív szociológiai kutatás. Abból indultak ki, hogy a polgárok „tisztességből betartják az InternetKon íratlan szabályát, miszerint egy ember egyszer fejtheti ki a véleményét”.

Tény ugyanakkor, hogy ha alacsony is a részvétel, még mindig jóval kevesebbe kerül, mint a menekültkérdésről szóló „nemzeti konzultáció”. Utóbbira ugyanis a plakátkampánnyal együtt több, mint 1,3 milliárd forintot költött a kormány, míg a Deutsch által levezényelt InternetKon 13 millióba került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik