Belföld

Világító kék szemmel vernék tönkre Orbánt a szocik

Vagy sima kékkel. Esetleg barnával. Vagy inkább zölddel. Ki lesz a miniszterelnök-jelölt? Megszólal Puch László.

Az országos politikában mostanáig szinte ismeretlen Tóth Bertalant szánja miniszterelnöknek az MSZP – ezt az Index írja, s tán kacsára gyanakodnánk, ha nem az amúgy tüchtig Dull Szabolcs lenne a cikk szerzője.

Azt derítette ki a kolléga, hogy a párt hátországában ma is aktív Puch László köre kutatással mérette meg néhány potens párttársa előnyeit és hátrányait. A listán szerepelt mások mellett a szegedi Botka László, a pesti elnök Kunhalmi Ágnes, valamint Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, aki a parlamenti munkában jeleskedik – csakhogy egyikük sem nyerő, legalábbis ez olvasható ki az állítólagos adatokból.

Bertalan

Hogy akkor ki a befutó? Nem más, mint Tóth Bertalan.

Ki ő? Pécsi negyvenéves jogász, parlamenti frakcióvezető-helyettes, az előző ciklusban a mecseki város alpolgármestere volt. A közelmúltig semmit nem hallottunk róla, ám az utóbbi hónapokban akadt néhány ígéretes megmozdulása: egyebek mellett ő perelte ki a MET-szerződéseket, és a Quaestor-üggyel kapcsolatban is hallatta hangját.

Az Index úgy tudja, „összehoztak mögé egy stylistból, médiaszakemberből, tanácsadókból álló csapatot”. Dull kolléga megjegyzi, hogy Farkasházy Tivadar idei szárszói találkozóján is rögzített tóthos pletykát a Mandiner tudósítója (aki, ha már egyszer nevesítünk, Stumpf András).


Fotó: mszp.hu

Tóthot az Indexnek azt mondta: nincs szó arról, hogy eldöntötte, miniszterelnök-jelölt szeretne lenne, és arról kutatás sem tud.

Tóbiás József MSZP-elnök pedig azt mondta a portálnak: ő is hallotta a „legendát” Tóth Bertalan miniszterelnök-jelölti építkezéséről, ám az MSZP-ben nincs semmilyen casting, sőt idén nem is foglalkoznak a kérdéssel, az MSZP őszi kongresszusa dönt majd az előválasztásról, melynek még a menetrendje is csak jövőre áll össze.

Az Index cikke felveti, hogy Tóth építkezésében maga Puch László Baranya megyei elnök, egykori pártpénztárnok a kőműves.

Berci

Mi az imént felhívtuk Puch Lászlót, aki így reagált: „Nem volt semmilyen kutatás, én végképp nem rendeltem ilyet. Tóth Berci miniszterelnök-jelöltté építése totális kacsa. Persze egy tehetséges srác, szűz is még a rendszerben, jó lesz megyei elnöknek, aztán esetleg az MSZP ügyvezető alelnökének.”

Kérdeztük Puchot, 2018-ban ki lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje. „A tapolcai időközi választás megmutatta, hogy a győzelem esélyéhez a bal egyedül kevés, középről is kell hozni szavazatokat. Ha az MSZP saját jelöltet állít, Gyurcsányék nem állnak be mögé teljes szívvel. Szerintem egy független, párton kívüli, szakértő civil lesz a befutó, aki mögé a teljes baloldal felsorakozhat.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik