Belföld

Pszichológus-hiány van a börtönökben

borton(210x140).jpg (Array)
borton(210x140).jpg (Array)

Évente átlagosan hat fogvatartott követ el öngyilkosságot a magyarországi fegyintézetekben, a Helsinki Bizottság szerint több nevelőre és pszichológusra lenne szükség ahhoz, hogy csökkenjen ez a mutató.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva hangsúlyozta: az öngyilkosság megelőzésének érdekében minden fegyintézetben állandó egészségügyi szolgálat és börtönpszichológus segíti a fogvatartottaknak.

Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programjának vezetője szerint jelenleg sokszor 60-100 fogvatartottra jut egy szakszemélyzet, ezért több nevelőre és pszichológusra lenne szükség ahhoz, hogy az öngyilkosok és önkárósítók – akik csak figyelemfelkeltés miatt kísérelnek meg öngyilkosságot – száma csökkenjen. A jogvédő szervezet munkatársa a rabok mentális egészségének megőrzése érdekében különösnek fontosnak nevezte még a személyiségfejlesztő programokat, a színjátszó köröket, de – mint mondta – egy kutya felnevelése is erősítheti a rabok felelősségtudatát.

Nemzetközi összehasonlításban egyébként kevés fogvatartott követ el öngyilkosságot a hazai fegyintézetekben, Németországban azonos idő alatt például száz letartóztatott végez magával, míg a 8,5 millió lakosú Ausztriában tíz körül van az öngyilkosok száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik