Belföld

Épülhetnek a menekülttáborok, a kormány kijátssza a településeket

kiskunhalasi menekültek (Array)
kiskunhalasi menekültek (Array)

Hiába tiltakoznak a helyiek és a polgármesterek, megépülnek a menekülttáborok, a kormány megkerülte az érintetteteket. Közben egyre többen jelentkeznek a rendőrségnél, őriznék a táborokat.

Nemzetbiztonsági célú építményekké nyilvánítja a menekülttáborokat egy készülő rendeletben a kormány annak érdekében, hogy a helyi önkormányzatok ne akadályozhassák az ideiglenes menekültállomások, illetve a biztonsági határzár felállítását, írja a Napi Gazdaság pénteki számában.

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK) egyes rendelkezéseit módosítja a kormány. A rendelet hatályba lépését követően az önkormányzatoknak gondoskodniuk kell saját rendeleteik, valamint az új OTÉK-szabályok összehangolásáról.

 Martonfai tiltakozók
MTI / Sóki Tamás 

A Belügyminisztérium a lap érdeklődésére közölte: az eljárás megindításáról a tárca honlapján és az adott települési önkormányzatnál kaphatnak tájékoztatást az érintettek. A Szegedi Törvényszék tájékoztatása szerint az Országos Rendőr-főkapitányság 25,3 millió forinttal kárpótolja azokat a telektulajdonosokat, akiknek az ingatlanán keresztülhalad a biztonsági határzár.

Kapós állás lett a táborőrzés

Egy nap alatt 187-en jelentkeztek a rendőrségnél a hamarosan nyíló kiskunhalasi menekülttáborba fegyveres biztonsági őrnek, tudta meg a Magyar Nemzet. A Magyar Közlönyben a múlt héten jelent meg a hirdetmény, Menekültügyi és Migrációs Központot hoznak létre a település szélén, a volt szovjet laktanya helyén.

A lap szerint a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság kedden tette közzé a felhívást, a Rendészeti Igazgatóság Határrendészeti Szolgálat kiskunhalasi őrzött szállásának állományába fegyveres őröket keresnek. Az ORFK szerint szerda estig 187-en jelentkeztek a felhívásra, aminek a határideje ma jár le, a munkakezdés időpontja pedig október elseje.

A jelentkezőknek legalább szakmunkás iskolai végzettséggel kell rendelkeznie, feltétel a magyar állampolgárság és a 18. életév betöltése is, valamint a büntetlen előélet, a küzdősportokban szerzett sportminősítés (övfokozat) pedig előnyt jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik