Belföld

Kerítés: eddig nem egészen 60 millió forinttal kártalanították a gazdákat

kerítésépítés (Array)
kerítésépítés (Array)

Sokan panaszkodnak arra, hogy tudtuk nélkül kezdték el a munkát a földjükön. A minisztérium szerint a gazdáknak kellett volna tájékozódni.

Eddig 861 esetben indult kártalanítási eljárás azért, mert a szerb-magyar határ mentén fekvő földek egy részét használatba veszi az állam a kerítés megépítésére – írja a Népszabadság. A földtulajdonosok összesen 339733 négyzetméternyi földterület miatt kezdeményezték az illetékes kormányhivataloknál a kártalanításról szóló döntés meghozatalát, az állam pedig 57,8 millió forintot utalt el erre a célra bírói letéti számlára.

A lap azt írja: több madarasi gazda panaszkodott arra, hogy tudtuk nélkül kezdték el a munkát a földjükön. Bár a földhasználat és a terményveszteség miatt jár kártérítés, nem tisztázott, hogy mi lesz a közvetett következményekkel. Példaként említették, hogy területalapú támogatásuk és a földjükre felvett jelzáloghitel is veszélybe kerülhet attól, hogy csökken termőföldjük mérete és ezzel értéke.

 Fotó: MTI

A belügyminisztérium elismerte a tájékoztatás hiányát, de azt nem látják aggályosnak. Azt közölték, hogy a gazdák tájékozódhattak volna az illetékes hivatalok honlapjairól, az önkormányzati hirdetőtáblákról, és „nyilvánvalóan” a sajtó híradásaiból is tudomást szerezhettek érintettségükről. Szerintük a gazdák a területalapú támogatásokkal kapcsolatban vis maiorra hivatkozhatnak, a jelzáloghiteleknél pedig a zálogfedezet kiegészíthető a kártalanítással, így „a hitelező elvileg nem kerül hátrányosabb helyzetbe” – nyilatkozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik