Belföld

Luxusvillák közpénzből: a Liberálisok a Kehivel nézetnének a jegybank körmére

matolcsy-gyorgy(960x640).jpg (Array)
matolcsy-gyorgy(960x640).jpg (Array)

Ráadásul a párt nem leli nyomát egy alapítványnak, ezért írásban kérnek felvilágosítást Matolcsy Györgytől.

Az állampolgároknak tudniuk kell, hogy az MNB alapítványai valóban olyan célokra költik-e a közpénzt, melyek egyéb állami forrásokból nem finanszírozhatók – kezdik szerdán kiadott közleményüket a Liberálisok. Mint írják, kérdéses, miért kellett alapítvány közgazdasági képzésre a világszínvonalú Corvinus Egyetem mellett és miért kellett iskolának az ország egyik legdrágább ingatlanjait megvásárolni, illetve miért van szükség olyan alapítványra, amely kommunikációs feladatokat lát el, miközben az MNB minden idők legnagyobb kommunikációs szerződését kötötte meg 6 milliárdos értékben. Emlékeztetnek: a KEHI alapfeladata, hogy ellenőrizze a közpénzből működő alapítványokat, ezért a párt a vizsgálat azonnali elrendelését kéri a 250 milliárd forint felhasználásáról.

A jegybank karácsony előtt bejelentette, hogy létrehoz egy 6. alapítványt is, melynek működésére 37 milliárd forintot különítettek el – írják, ahogyan azt is, hogy “a Liberálisok a bírósági nyilvántartásban nem találták meg a 6. alapítványt és nincs nyoma az MNB héten megújult honlapján sem a Domus Innovationsnak.” A párt írásbeli kérdéssel fordul ma Matolcsy Györgyhöz, hogy kiderüljön, hová lett a 6. alapítvány és mi történt a 37 milliárddal.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány a Svábhegyen egy offshore hátterű cégtől vett egy villát, ami több mint egymilliárd forintot ér. Kedden pedig az is napvilágra került, hogy a luxusingatlan Matolcsy György szomszédságában található.

Egy másik nagyértékű ingatlanra is rátette a kezét a MNB, természetesen közpénzből. A budai várnegyedben, az Úri utca 72. szám alatt is vettek egy villát. A műemlék épületet nettó 795 millió (nagyjából bruttó egymilliárd) forintért vásárolták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik