Belföld

A Jobbik megszervezhette saját ellenzékét

Jobbik Star Wars (Array)
Jobbik Star Wars (Array)

A radikálisok párttá alakulásához azonban nem volt elég pénz. A pártot jól ismerő források szerint arra ment ki a játék, hogy elhatárolódhassanak a szélsőségesektől - számol be a Népszabadság.

A Jobbik egykori stratégái úgy számolhattak, hogy sajár radikális ellenzékük megszervezésével – miközben magukat egyre szalonképesebbé teszik – rövid idő alatt csökkenthetik a Jobbikra nehezedő politikai nyomást és hitelessé válhatnak néppártosodási törekvéseik – írja a Népszabadság a párthoz közelálló forrásokra hivatkozva. Úgy tudják, csak egy szűk kör ismerte a tervet, amelynek megvalósításában Bertha Szilvia egykori jobbikos képviselő volt a főszereplő.

A lap szerint nem egyértelmű a forgatókönyv, ugyanis nem tudni, hogy Bertha tudatosan, Vona Gábor pártelnök utasítására csinálta ezt, vagy a Jobbik vezetése alakította úgy, hogy “rátaláljon” a neki kitalált szerep. A Népszabadság úgy látja: Bertha tudatos felépítése az esélyesebb, hiszen hirtelen rengeteg médiaszereplést szerveztek a politikusnak.

A cikk szerint árulkodó, hogy a Jobbikkal szembeforduló, a radikálisokkal barátkozó Bertha élettársát, Tián Pált még ma is Vona elnöki tanácsadójaként tartják nyilván a pártban, és ő vezeti a párt honvédelmi kabinetjének munkáját is. Bertha és Tián 2013 vége óta mind gyakrabban bukkan fel radikális csoportosulások köreiben, ahol a Vona-féle cukiságkampánynak nincs nyoma.

A 2014-es választáson azonban nem jutott parlamenti hely az addig erősen futtatott Berthának, a lap szerint azonban ez egyfajta trükk: a Jobbik így kinyilváníthatta, hogy elfordul a vállalhatatlanul szélsőségesektől. Tián egyfajta kapcsolattartó a Jobbik és a pénzügyi holdudvar között, azonban a radikális ág párttá szervezéséhez nem tudott elég forrást szerezni. Hozzá közelállók szerint Tiánnak már meggyűlt a baja a törvénnyel.

UPDATE: A Jobbik szerint Tián Pál nem és soha nem is volt a párt honvédelmi kabinetjének vezetője, még a párt tagja sem volt, és nem is Vona Gábor tanácsadója, mivel 2012 óta minden kapcsolat megszakadt közte és a párt, illetve Vona Gábor között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik