Belföld

Furcsa vita miatt késik az ítélet a volt honvédelmi miniszter ügyében

juhasz-ferenc-es-fapal-laszlo(1)(430x286).jpg (Array)
juhasz-ferenc-es-fapal-laszlo(1)(430x286).jpg (Array)

Legalább két évet csúszik a jogerős ítélet, mert nem tudták eldönteni a bíróságok, hol kellene eljárni a volt MSZP-s honvédelmi miniszter és államtitkára vélelmezett lakásügyében.

Juhász Ferencet és Fapál Lászlót egy 2006-os ügy miatt hűtlen kezeléssel vádolták, mert Fapál a minisztere engedélyével a piaci ár harmadáért vásárolhatta meg az alig egy évvel korábban számára kiutalt szolgálati lakást. Juhász – akit Budai Gyula korábbi elszámoltatási kormánybiztos jelentett fel még 2011-ben – ezzel állítólag megszegte a vagyonkezelési szabályokat. Az ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság felmentő ítéletet hozott tavaly márciusban.

A Népszabadság ismertette: ügyészségi fellebbezésre a Fővárosi Törvényszék a verdiktet idén áprilisban hatályon kívül helyezte, mondván, hogy egy katona ügyében civil bíróság nem lehet illetékes. Ezért új eljárást rendeltek el, amelynek lefolytatására a törvényszék katonai tanácsát jelölték ki, de az a saját bírósága döntése ellen a Kúriához fordult.

A Kúria megállapította, a vád egyetlen olyan ténnyel sem állt elő, amely arra utalna, hogy az ügy a katonai büntetőeljárás hatálya alá tartozna, és utasította a törvényszéket a másodfokú ítélet meghozatalára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik