Belföld

Bezárt az afgán nagykövetség Magyarországon

bevándorló (Array)
bevándorló (Array)

Takarékossági okokra hivatkozva július elsején bezárt a budapesti afgán nagykövetség. Ez azt jelenti, hogy a hazánkban tartózkodó afgán menedékkérőknek a jövőben sokkal nehezebb lesz iratokhoz vagy tolmácshoz jutni.

A külügy tájékoztatása szerint azért zárt be a nagykövetség, mert az afgán kormány takarékossági okokból csökkenti a külképviseleti hálózatát, írja a hvg.hu. A portál hiába kereste a diplomáciai képviseletet, se telefonon, se email-ben nem reagáltak, gyakorlatilag a honlapjuk sem működik: nagykövet üdvözlő szövegét sem lehet megnyitni.

Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid szóvivője szerint az afgán állam ezzel magára hagyta állampolgárait. Az afgán menekültek olyan esetekben fordultak a követséghez, ha valamilyen iratra vagy tolmácsra volt szükségük, de a követség feladata volt az anyakönyvi kivonat és a halotti bizonyítvány kiállítása is. Így nem marad más választás, mint a Bevándorlási Hivatal, rajtuk keresztül kapcsolatba lépni a bécsi afgán nagykövetséggel.

“Jogi következménye nincs, de gyakorlati-technikai problémákat okozhat” – mondta az afgán nagykövetség bezárásáról Gyulai Gábor, a Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője, szerinte ez a lépés is mutatja, hogy ma gyakorlatilag az afgán állam működésképtelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik