Belföld

Száztízezerre nőtt a menedékkérők száma

Bevandorlok-Macedoniaban(960x640).jpg (Array)
Bevandorlok-Macedoniaban(960x640).jpg (Array)

Száztízezerre nőtt a menedékkérők száma, ami rendkívül magas szám, és a nemzetközi adatokban is az első fél évben hetvenszázalékos volt a növekedés, mondta el a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója.

Végh Zsuzsanna kifejtette, hogy az illegális határátlépők többsége menedékkérelmet nyújt be, bár az utóbbi időben mintha kevesebben, de így is kilencven százalék az arányuk.

Mint mondta, sok a tévhit a menedékkérők között azzal kapcsolatban, hogy ha nem regisztrálják őket Magyarországon, akkor nagyobb eséllyel tudnak továbbutazni. Végh Zsuzsanna emlékeztetett, a regisztrált menedékkérőnek van “területen maradási joga”, de ez azt jelenti, hogy be kell érkezniük a kijelölt befogadóállomásra, mert ott tudják az eljárást lefolytatni. Ha azonban nem jelentkeznek, akkor megszegik az együttműködési kötelezettséget.

Végh Zsuzsanna hozzátette, ebben az esetben “el lehet gondolkodni, hogy valóban védelemre szorul-e”, valóban kéri-e a magyar hatóság védelmét. Megjegyezte azt is, hogy aki nem várja meg az eljárás végét, az illegálisan hagyja el az országot.

A főigazgató az utóbbi időben kibontakozó, a migránsokat segítő civil kezdeményezésekkel kapcsolatban megjegyezte: a segítőknek is a jogkövető magatartásra kell ráirányítaniuk a menedékkérők figyelmét, mert csak a kijelölt befogadóállomáson tudják kérelmüket érdemben kivizsgálni.

 Kép: Europress Fotóügynökség

Az eljárás harminc nap alatt lezáródhat – emelte ki Végh Zsuzsanna -, de rendkívül körültekintő munkát igényel egy-egy kérelem elbírálása, hiszen nagyon fontos a benyújtó szavahihetőségének tisztázása, állításának elemzése. Ebben szakhatóságok is közreműködnek, amelyek a biztonsági kérdéseket vizsgálják, a kockázatokat elemzik egy-egy kérelmező esetében.

A hatóság sok érdemi döntést hozott már – tette hozzá a főigazgató -, de a határozatok meghatározó hányada az eljárás megszüntetése volt, mivel a menekült közben elhagyta az országot.

A befogadóállomásokon jelenleg 4000-4500-an vannak, ami duplája a meglévő helyeknek, de mindenki megfelelő ellátást kap – mondta Végh Zsuzsanna, hozzátéve, szükség volna ideiglenes befogadó intézményekre is, mint amilyen a Kiskunhalason megépülő új menekültügyi befogadóközpont, ahol ötszáz ember elhelyezésére lesz lehetőség.

A BÁH főigazgatója szerint elegendő az a költségvetési keret, amelyet a kormány biztosított, hiszen ötszáz munkatárs felvételére nyílik lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik