Belföld

Kisvasutat akar a kormány, ezeret!

kisvasut(960x640).jpg (Array)
kisvasut(960x640).jpg (Array)

Össze akarja kaparni kicsit a magyarországi kisvasutakat a kormány, hogy bekapcsolja őket a helyi-helyközi közlekedésbe. Hátha az EU is adna rá pénzt.

Kiemelt projekt lett a keskeny nyomközű vasútvonalak fejlesztési lehetőségeinek, a közösségi közlekedésben betölthető szerepének vizsgálatáról szóló projektjavaslat, ami mintegy 84 millió forint támogatásban részesül – derült ki a Magyar Közlönyben hétfőn közzétett kormányhatározatból.

A támogatást a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) igényelte, és a forrást az előző, 2007-2013-as európai uniós támogatási ciklusban a közlekedésfejlesztésre kiírt pályázatból biztosítják. A támogathatóság feltétele, hogy ha a projekt nem fejeződik be december 31-ig, a fennmaradó költséget saját forrásból kell biztosítani.

 

A projekt során felmérik, miként járulhatnak hozzá a kisvasutak a közösségi közlekedés környezetbarát fejlesztéséhez, az elővárosi, városi, térségi közlekedés jobb kiszolgálásához, az országos közforgalmú vasutak személyszállítási eredményeihez és a kisvasút vonzáskörzetének térségfejlesztéséhez – olvasható a Magyar Közlönyben.

Az Országos Kisvasúti Koncepció keretében országos helyzetelemzést és társadalmi-gazdaságossági adatfelvételeket készítenek, amik alapján összeállítják a kisvasutak javasolt fejlesztési projektlistáját – derül ki a projekt rövid bemutatásából. Jelenleg ezek a kisvasutak működnek Magyarországon, ebben persze még nincs benne kormányfőnk szívügye, a felcsúti kisvasút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik