Belföld

Így lehet lakásod csak CSOK-ból, önerő és hitel nélkül

lakasvasarlas(210x140).jpg (Array)
lakasvasarlas(210x140).jpg (Array)

Megannyi támadás éri a CSOK rendelet megalkotóit amiatt, hogy a szigorú előírások végett a támogatás pont azok számára nem érhető el, akik rászorulnak. Ezt a tévhitet szeretnénk most eloszlatni. 

Annak jártunk utána, hogy az otthonteremtés azok számára is megvalósulhat-e, akik önerő és hitel nélkül, csak CSOK-ból szeretnék finanszírozni a vásárolandó lakás vételárát.

Hogyan juthat lakáshoz az, akinek nincs megtakarítása és nem hitelképes?

CSOK-ot július elsejétől már használt lakás vásárlásához is igénybe lehet venni. Ezzel a lehetőséggel sokak számára felcsillant a saját lakáshoz jutás reménye. A CSOK-ot – vissza nem térítendő állami támogatás lévén – a hitelintézetek önerőként veszik figyelembe, vagyis a támogatás összegét nem kell beleszámolni az ingatlanok maximális terhelhetőségébe, ami a vonatkozó jogszabály alapján a forgalmi érték 80%-a.

Továbbá a CSOK-ot szabályozó kormányrendelet nem korlátozza a CSOK vételárhoz viszonyított mértékét. Ebből következően a CSOK összegéből akár a teljes vételár is finanszírozható.

Számszerűsítsük egy példa alapján az előbbieket!

Az általunk megvásárolni kívánt, 95 m2 hasznos alapterületű vidéki családi házhoz 2 millió forintos vételárért juthatunk hozzá. Adott lakóingatlanra a meglévő 3 gyermekünk után szintén 2 millió forint összegű támogatásra vagyunk jogosultak.

Megvalósulhat a lakásvásárlás csak CSOK-ból, önerő és hitel nélkül?

A számok tükrében elmondhatjuk, hogy mivel a gyermekek utáni kedvezmény összege fedezi a vételárat, a lakásvásárlás finanszírozható csak CSOK-ból!

Milyen egyéb feltételeknek kell megfelelni a jogosultsághoz?

Komfortfokozat

A CSOK rendelet kimondja, hogy a támogatás legalább komfortos lakóingatlan vásárlásához igényelhető.

Komfortos az a lakás, amely legalább 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel és WC-vel, közművesítettséggel, melegvíz-ellátással és egyedi fűtési móddal (gázfűtéssel, szilárd vagy olajtüzelésű kályhafűtéssel, elektromos hőtároló kályhával) rendelkezik.

Energetikai minősítés

A CSOK alapösszegét abban az esetben is megkaphatjuk, ha „C” energetikai minősítésnél kedvezőtlenebb energiaosztályú családi házat vásárolunk. Ebben az esetben azonban csatolni kell a lakóépület fekvése szerinti építésfelügyeleti hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy 2013. január 1-jét követően a lakóépület életveszélyes állapota miatt kötelezés volt-e és a kötelezettség teljesítése megtörtént-e.

Alapterület

A CSOK összegét nagyban befolyásolja az, hogy hány m2 hasznos alapterületű a célingatlan. A jogosultság feltétele, hogy a rendeletben rögzített minimális hasznos alapterülettel rendelkezzen az ingatlan, az alábbiak szerint: 

 

TB jogviszony igazolás

15 napnál nem régebbi, OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által kiállított okirattal igazolni kell a legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszony fennállását (ideérte azt az esetet is, ha legfeljebb 15 nap megszakítás van a legalább 180 nap TB jogviszonyban). Házaspárok és élettársak esetén elegendő, ha legalább az egyik fél igazolni tudja a legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonyt.

Köztartozás-mentesség

Az igénylő szerepel az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 178. § 32. pontja szerinti köztartozásmentes adózói adatbázisban, vagy a NAV által kiállított, 15 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy nincs nyilvántartott köztartozása.

Egyéb

Az eladó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa.

További példákért és részleteket kattintson a Hitelnet.hu oldalára, ahol felteheti kérdéseit is a portál szakértőinek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik