Belföld

Botrány a Velencei-tónál: csak az engedély nélküli strandokat záratták be

Velencei-tó (Array)
Velencei-tó (Array)

Csak be kell adni a papírokat és minden rendben lesz - üzente a kormány.

A szakhatóságok megállapították, hogy a Velencei-tó partján három szabadstrandnak – természetes fürdőhelynek – nincs engedélye, ezért a Fejér Megyei Kormányhivatal járási hivatala felfüggesztette ennek a három fürdőhelynek a „működtetését” – közölte a kormányhivatal szombaton az MTI-vel. A kormányhivatal közleményében az M1 csatorna péntek esti Híradójában megjelent hírre reagált, miszerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) bezáratta az összes velencei-tavi szabadstrandot. A három bezárt partszakasz:

az agárdi Tini Strand, a gárdonyi Pisztráng utcai és a velencefürdői Cserje utcai strand.

Határozottan cáfolta a kormányhivatal azokat az “alaptalan híreszteléseket”, amelyek szerint a Velencei-tó partján valamennyi szabadstrand működését felfüggesztették volna. Közölték, hogy a tóparton, a fizetős strandok mellett több úgynevezett szabadstrand is hosszú évek óta működik engedéllyel, valamennyi jogszabályi és közegészségügyi feltételnek megfelelve. A velencei és a gárdonyi önkormányzatnak megüzenték: a tulajdonukban álló strandokat, amelyeket most bezártak, újra megnyithatják, ha engedélyt kérnek a székesfehérvári járási hivatalban – és persze, ha figyelik a vízminőséget és betartják a közegészségügyi szabályokat a parton. Ebben segít majd a kormányhivatal is. A vízminőséget már vizsgálják, soron kívül.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A Velencei-tónál jelenleg tíz strand működik, ahol minden rendben van – közölte a hivatal. Az MTI érdeklődésére Müller Cecília megyei tisztifőorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője elmondta: a jogszabályok nem tesznek különbséget a természetes fürdőhelyek között közegészségügyi szempontból, a feltételek azonosak. A köznyelvben szereplő szabadstrandok azok, amelyek használatáért nem kell fizetni, azonban engedéllyel rendelkezniük kell – mutatott rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik