Belföld

Kusza pénzügyek miatt nyomoznak a szegedi egyetemen

SZTE Rektori Hivatal (Array)
SZTE Rektori Hivatal (Array)

A nyomozás azért indult, mert felmerült a gyanú, hogy a hallgatói önkormányzat piramisjáték-szerű rendszert működtet. A számviteli rend megsértése merült fel az egyik egyesületnél.

Számvitel rendjének megsértése miatt nyomoz a rendőrség a szegedi hallgatói önkormányzatnál (SZTE EHÖK) – írja a HVG.hu.

Az ügy még 2013-ban pattant ki, amikor a HVG arról számolt be, hogy piramisszerű rendszer működik a Szegedi Tudományegyetem hallgatói érdekképviseleténél: az egyetemisták csak úgy végezhetnek munkát az EHÖK érdekeltségeinél, ha az azért kapott, közpénzből, járulékmentesen kifizetett ösztöndíjuk tíz százalékát tagdíjként befizetik a Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesületbe. Akkor az egyetem rektorának feljelentése alapján kényszerítés bűntettének gyanújával indult nyomozás, de ezt az eljárást megszüntették. Folytatódik viszont az eljárás számvitel rendjének megsértése miatt, ugyanis a gyanú szerint a hallgatók tagdíjából az egyesület néhány kedvezményezett tagja számára étkezési és utazási költségeket vállaltak, tüdőszűréseket finanszíroztak és birkózócipőt vásároltak.

A Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesületet 2009-ben alapították, vezetői végig a hallgatói önkormányzathoz köthető személyek voltak.

A portál úgy tudja: a nyomozás során nem volt bizonyítható a beléptetés kényszerítő jellege annak ellenére, hogy hangfelvétel is van arról, hogy a bölcsészkari hallgatói önkormányzat korábbi elnöke, Mechler Ákos arról győzködi hallgatótársát, hogy lépjen be az egyesületbe, különben nem folytathatja munkáját. Kirúgással fenyegetőző levelezéseket is bemutattak. A tanúmeghallgatásokból viszont nem derült ki, hogy érdeksérelem érte volna a hallgatókat, így bűncselekmény hiánya miatt megszüntették az eljárást.

Az egyesület pénzügyeinek nyomon követhetetlenségére azonban fény derült: 2010 és 2011 között például nincs könyvelés, pénztárnapló vagy naplófőkönyv; hiányoznak bizonylatok és számlák. Az egyesület kezdetben közhasznú tevékenységként az egyetemi tüntetések támogatását jelölte meg, ami kimerült hat kereplő megvásárlásában, valamint transzparensek készítésében és tárolásában, amit az EHÖK irodájában oldottak meg. Emellett a Holocaust Oral History projektben való részvételt is megjelölték tevékenységként, de ebben az ügy kirobbanásáig érdemi eredményt nem tudtak felmutatni.

Azóta az egyesület felvette közhasznú tevékenységi körébe a hallgatói önkormányzat által indított közösségi konyha segítését is, de ebbe már a rektori feljelentést követően kezdtek, nem zárható ki, hogy pont a hiányos közasznú tevékenység lefedése céljából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik