Belföld

Menekültellenes Magyarországról ír az amerikai lap

menekült, Szeged 11 (Array)
menekült, Szeged 11 (Array)

Két, migránsokat segítő civil írt a xenofób magyar kormányt lehordó cikket a Huffintgon Postba. Várjuk Kovács Zoltán ellencikkét!

Nyers adatokkal nyit a Huffington Post cikke, ami a Magyarországot érintő migránskrízisről szól. A cikket Amy Rodgers és Annastiina Kallius jegyzik, a leírás szerint mindketten a MigSzol rövidítésű, menekülteket segítő csoport tagjai. A nyers adatok szerint idén már 80 ezren lépték át a magyar határt dél felől, miközben a Földközi-tengeri veszélyes útvonal helyett a balkáni útvonal lett a legfontosabb a menekültek körében.

Ezzel párhuzamosan meggyengült a Fidesz támogatottsága, és a közbeszéd is durvává vált Magyarországon, részben a Jobbik térnyerése miatt – írják. Eközben korrupciós botrányok és szegénység övezik a kormányzást, a Fidesz pedig a kétharmaddal visszaélve bebetonozta a hatalmát és az államérdek mögé utasította az egyének szabadságjogait. Említik még a hajléktalanok kitiltását a közterületekről, a “brutális” közmunkaprogramot és a roma telepek felszámolását is.

Közben Orbán Viktor kormánya mindenkért az Európai Uniót teszi felelőssé, és itt zárul be a kör: hogy a Charlie Hebdo elleni támadások után is az EU-t kárhoztatta a túl enyhe bevándorláspolitika miatt. Aztán jött a nemzeti konzultáció és a menekültellenes plakátkampány, amire a szezrők szerint többet költött a kormány, mint a menekültek segítésére. Ráadásul megemlítik, hogy Orbán a debreceni menekülttáborban tett látogatása után kijelentette, sátortáborokba kell költöztetni a menekülteket, messze a lakott területektől, ahogy a cikkírók fogalmaznak, a “magyar pusztába”.

 

Ezután következett az az epizód, hogy a dublini direktívából is kihátrálással fenyegetett Magyarország, miközben a menekültek ellátását jelentős részben brüsszeli forrásokból fizetik. Eközben a kormány bűncselekménynek minősítette az illegális határátlépést, munkatároborokat állít fel és lehetővé tette a migránsok visszapaterolását pl. Szerbiába vagy Macedóniába. Itt térnek rá a kerítésre, ami 175 kilométer hosszan fog kanyarogni a határ mentén és fegyencek készítik majd a drótot hozzá.

A kerítés persze nem old meg semmit szerintük, csak Románia és Horvátország felé tereli a migránsokat, akik így is megtalálják az utat Nyugat-Európába. Itt jön az érdekes rész, az EU és Magyarország egymásra utaltságáról van szó. A magyaroknak azért kell az EU, mert brüsszeli pénzből renováljuk a fél országot, míg a nyugati országoknak hasznos pufferzóna Magyarország, ahol fel lehet tartóztatni a menekültáradatot. Végül arra jut a cikk, hogy az EU-nak kell változtatnia a bevándorláspolitikáján, vagy jöhet az újabb szög a dublini megállapodás koporsóján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik