nav
Belföld

Egyre több pert nyer a NAV

Ennek ellenére az ügyfelek pereskedési kedve sem csökken. Minden ezredik adóssági határozat bíróságra kerül.

Egyre több bírósági ügyből az adóhatóság kerül ki győztesen: idén száz ügyből nyolcvanban az ügyfél ellen ítéltek – írja a Napi Gazdaság. Az első félévben 1100 eljárást kezdeményeztek az adózók, a tét közel harmincmilliárd forint volt.

Komoly pénzekről van szó: tavaly összesen nyolcvanmilliárd, tavalyelőtt hetvenmilliárd forintért indultak perek azokban az ügyekben, ahol a hatóság és az adózó között komoly nézetkülönbség alakult ki. Egy korábbi személyijövedelemadó-ügyben hozott NAV-határozat kapcsán 2,2 milliárd forint a tét, ez idén a legnagyobb horderejű per. Legtöbbször viszont a vagyonosodási vizsgálatok megállapításait vitatják az ügyfelek, vagy azt, hogy az illeték kiszabásánál a hatóság pontosan állapította-e meg az ingatlan értékét.

Az idei első fél év 1100 eljárása átlagosnak mondható, az előző években 2000-2300 per indult évente. A pereskedési hajlandóság annak ellenére sem csökken tehát, hogy egyre több pert nyer a NAV. A hatóság egyébként évente átlagosan hárommillió döntést hoz, ezeknek ezredrésze kerül az igazságszolgáltatás elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik