Belföld

Török Gábor: Orbán a magyar politika Kenesei Krisztiánja

Orban-Viktor-focizik(210x140).jpg (Array)
Orban-Viktor-focizik(210x140).jpg (Array)

A politikai elemző szerint a magyar miniszterelnök "rutinos, nem olyan gyors, de ha leteszi a labdát, akkor oda rúgja, ahova akarja".

Török Gábor hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában mondta el gondolatait a miniszterelnök tusványosi beszédéről, illetve a menekültkérdésről. A politikai elemző szerint Orbán Viktor nem akarta felülmúlni a tavalyi, nemzetközi visszhangot is kiváltó beszédét, amelyben az “illiberális demokrácia” létjogosultságáról is szót ejtett.

“Én nagyon szeretem a focit meg a politikát is, de nagyon nem szeretem a focis hasonlatokat a politikában. És mégis, amikor szombaton felálltam a tévé elől, akkor az jutott eszembe: Orbán Viktor a magyar politika Kenesei Krisztiánja”

– mondta az elemző. Hozzátette: Kenesei Krisztián egy rutinos labdarúgó a magyar bajnokságban, aki “már nem olyan gyors, de ha leteszi a labdát, akkor az oda megy, ahová akarja”.

Orbánnak van témája, az ellenzéknek nincsen

Török Gábor szerint Orbán és a Fidesz január óta rossz helyzetbe került, válságban volt.

“Ő elképesztő áldozatok árán, komoly intellektuális teljesítménnyel is kitalálta, megkereste azt a témát, ami őt vissza tudja hozni. Amikor először jött ezzel a bevándorlástematikával, ennek a gazdasági részét kiemelve, akkor ez még messze nem volt olyan sikeres, mint ma”

– az elemző úgy látja: a Charlie Hebdo elleni terrorcselekményt követően a közvélemény még húzta a száját, nem ért célt a menekültkérdés tematizálása, a konzultáció “inkább viccesnek tűnt”, a “plakátok kifejezetten kontraproduktívnak látszottak”, ma viszont “nincs elemző, aki ne azt mondaná, hogy ez bejött”.

Orbán Viktor számítása bejött, ismét van egy sztori – magyarázta Kálmán Olga műsorában a politikai elemző, aki szerint “Orbán Viktornak van egy története, ami hat“. Ezzel meglátása szerint újra megvan az a versenyelőny, amit a Fidesz ősszel elvesztett.

Ehhez persze kellett az ellenzék közreműködése is – Török Gábor szerint rosszul reagáltak az érintett pártok. Mint mondta, ilyen esetben vagy egy olyan témát kell szembeállítani, ami legalább olyan erős, mint a menekült tematika – ilyen lehetett volna például a korrupció – vagy ugyanabban a kérdésben kell hasonlóan erős értelmezést felállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik