Belföld

Salgótarján átadná az iskoláit az államnak, de ezzel még rosszabbul járhat

Dóra Ottó (Array)
Dóra Ottó (Array)

Azért döntöttek így, mert nincs pénz a működési költségekre, miközben a tartalmi kérdésekbe nincs beleszólásuk. Csakhogy az állami működtetés még többe kerülne – a városnak.

Egy hónapja döntött arról Salgótarján képviselőtestülete, hogy szeptembertől átadja iskolái működtetését az államnak. A város szocialista polgármestere, Dóra Ottó a Népszabadságnak korábban azt mondta: nem ért egyet a rendszerrel, melyben a működtetéssel járó kiadások a várost terhelik, tartalmi kérdésekbe azonban nincs beleszólásuk.

Az állam által kötelezően átruházott feladatok teljesítése 4,4 milliárd forintjába kerül Salgótarjánnak – helyi adókból egymilliárd forint bevételük van, az állami normatívából pedig 2,2 milliárd forintot kapnak. A költségvetésben nagyjából 1,2 milliárd forintos lyuk tátong. Amíg fideszes polgármestere volt a városnak, évente több százmillió forintot nyertek az „önhikis” pályázatokon, legutóbb viszont – bár ugyanaz a szakembergárda készítette a pályázatot – már csak hatvanmilliót ítélt meg nekik a kormány. Emiatt döntöttek úgy, hogy átadják iskoláikat az államnak, de kiderült: ez még többletterhet is okoz, mert az állam csaknem hatvanmillió forinttal drágábban működtetné a hat iskolát és a gimnáziumot.

Dóra Ottó a Népszabadságnak elmondta: nem tudni, mi alapján számoltak, mert nem kaptak erről tételes kimutatást. A Klik fenntartásában lévő iskolákra tavaly 293,4 milliót költött a város, ebből 11,2 milliót kaptak vissza állami támogatásként. Most viszont ha átadják az intézményeket állami kezelésbe, évente 351,7 millió forintos hozzájárulást kellene fizetniük. A polgármester azt mondta: reméli, hogy az állam az eddigi 11 milliós támogatásnál nagyvonalúbban száll be a finanszírozásba. Hozzátette: a város 3500 diákja nem láthatja kárát annak, hogy a kormány „folyamatosan bünteti a várost”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik