Belföld

Határzár: einstandolhatják a vállalkozók teherautóit

határzár (Array)
határzár (Array)

A törvény lehetővé teszi, hogy a honvédség lefoglaljon járműveket, de a határzár építése nem lenne megfelelő indok – derül ki az RTL Klub híradójából.

Használatba venné a déli határra tervezett kerítés építéséhez fuvarozók megfelelő teherautóit a Honvédelmi Minisztérium. A tárca levélben értesítette az érintetteket, hogy ha szükségük lesz rá, akkor a törvény értelmében használni fogják a gépjárműveiket, pénzt pedig nem fizetnek értük.

Az RTL Klub híradójának egy fuvarozó elmondta, hogy amikor arról érdeklődött, hogy hol használnák fel a járműveit, akkor a honvédelmi tárcánál azt mondták neki, hogy a déli határrésznél épülő kerítéshez.

Lövétei István alkotmányjogász elmondta, hogy a kerítésdrót szállítmányozása nem üti meg azt a kritériumot, amit a honvédelmi törvény egy ilyen lefoglaláshoz megkövetel.

A Honvédelmi Minisztérium szerint a korábbi tájékoztatásuk téves volt, és igazából csak összeírják az eszközöket, amelyeket egy védelmi – nem kívánt katonai lépéseket követelő – helyzetben, a lehető leggyorsabban használatba tudnak venni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik