nav
Belföld

Nagyon súlyos szakemberhiány van a NAV-nál

Egy teljes régiónyi ember hagyta ott tavaly az adóhatóságot, a fő ok az alacsony fizetés.

Nagyon súlyossá vált a szakemberhiány a NAV-nál, egy teljes régiónyi ember elment tavaly – derült ki a Figyelő birtokába került dokumentumból, melyet a NAV a Nemzetgazdasági Minisztériumnak készített. Az elvándorlás okaként az alacsony fizetést említik, a fizetések 70-160 ezer forinttal maradnak el a más hivatalokban dolgozók bérétől.

Vida Ildikó a munkatársainak írt hétfői levelében egyebek mellett a NAV-életpályamodell késlekedésével indokolta lemondását. Az adóhatóság embereire is vonatkozik az a törvény, ami a rendőrségnél, katasztrófavédelemnél, terrorelhárításnál dolgozókra – kivéve a fizetésre vonatkozó részt. A minisztériumnak készített feljegyzés szerint ez nagy károkat okozott a szervezetben – bár ígéret van arra, hogy januárban a kormánytisztviselőknél és a pénzügyőröknél is lesz béremelés, fél évig komoly pénztől esnek el. Biztosítani kell, hogy az azonos jellegű tevékenységet ugyanolyan körülmények közt ellátók azonos szintű bérezésben részesüljenek – írják.

Az adónyomozók közül sokan korábbi munkaadójukhoz, a rendőrséghez térnek vissza, de a versenyszektor jelenti a legnagyobb elszívó erőt az adóhatóságnál. Hiányoznak a középkorú szakemberek, miközben fiatalból és nyugdíj előtt állóból nagyon sok van. A helyzet főleg Pest megyében és a fővárosban aggasztó, miközben innen jön az adóbevételek meghatározó része.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik