Belföld

Kádár kémje lesz Orbán tanácsadója

czukor józsef (Array)
czukor józsef (Array)

Czukor József a szocializmusban kezdte a hírszerzést, majd dolgozott a külügynek, állt az Információs Hivatal élén, és miközben a beosztottjai utálták akarnoksága miatt, a Fideszben elég népszerű lett.

Olyan embert nevezett ki külpolitikai főtanácsadójának Orbán Viktor kormányfő, aki a szocializmusban a hírszerzés tagja volt, majd fontos diplomáciai feladatokat látott el a 2002-2010 közötti MSZP-s kormányok idején – írja az Index nagy Czukor József-portréjában.

A főtanácsadói posztért a berlini nagyköveti posztot feladó Czukor már hírszerzőként a német vonalon mozgott. A bonni nagykövetségen dolgozott, ekkoriban természetes volt, hogy a nyugati országokban diplomatáskodó magyarok hírszerzői feladatokat is elláttak. Czukor volt munkatársai szerint rengeteg jelentést írt, és szerette, ha az ő véleménye az irányadó. Az Index szerint Czukornak a német kereszténydemokraták, a CDU volt a szakterülete.

Kövér László, a haver

Czukor a rendszerváltás után eltűnt a hírszerzésből, ahova 1993-97 között tért vissza, bár hivatalosan a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetője volt. 1997-től ismét a németországi nagykövetségen dolgozott, ráadásul Balázs Péter későbbi külügyminiszter alatt, aki elégedett volt első beosztottja munkájával. 1998 után a Fidesz vezette kormánnyal, ezen belül a titkosszolgálatokat felügyelő Kövér Lászlóval is jó viszonyba került.

Már a Medgyessy-kormány idején jártunk, amikor 2002-ben az Információs Hivatal élére került, ez ellen a Fidesznek sem volt lényegi ellenvetése. Egykori hírszerzők szerint nem volt olyan jó szakember, hogy neki kellett volna vezetnie a hivatalt, aminek élén nem is ért el túl nagy eredményeket. Két év után leváltották, miután mindenki frászt kapott a harsány stílusától, és hogy mindig azt hangoztatta, hogy igaza van. „Nem ismerte a higgadt, szakmai vitát, ordibált, mindig csak neki lehetett igaza” – mondta az Indexnek egy volt beosztott.

 

A bukásának másik oka volt, hogy állítólag nem akarta kivizsgálni, miért nem tett semmit anno a Fidesz-kormány a hazai szélsőjobb és az akkor még működő iraki Szaddám-rezsim pénzügyi összefonódásainak feltárására. Ekkor jöttek rá, hogy lojálisabb lehet a Fideszhez. Czukor innen került Szlovéniába, a ljubljanai nagykövetségre. Közben mindvégig jó kapcsolatokat ápolt mindkét oldal politikusaival, apróbb szívességeket tett nekik.

Bajnai szakállamtitkára, majd Orbán tanácsadója

2009-ben a Bajnai-kormány szakállamtitkára lett, az EU-s tagállamokkal fenntartott kapcsolatokért felelt, majd túlélte a kormányváltás utáni tisztogatásokat is. 2010-ben mehetett berlini nagykövetnek, és a lap forrása szerint ebben nagy szerencséje volt: a németek engedték egy volt hírszerzőnek, hogy nagykövet legyen. Követként hevesen védte az Orbán-kabinet politikáját, és majdnem egyedüliként merte megcsinálni, hogy jelentéseiben a rossz híreket is megemlítette. Talán emiatt is tudott kiegyensúlyozottabb maradni a viszony Berlinnel.

Ősztől Györkös Péter váltja Czukort Berlinben, ő pedig a Miniszterelnökséghez kerül. A lap forrásai kétségesnek látják, hogy Czukornak valóban lesz-e ráhatása az önállóan mozgó, sokszor váratlant húzó orbáni külpolitikára. Márpedig egy látszatpozíció nem Czukor stílusa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik