Belföld

Meghatározta a kormány a biztonságos országokat

Akik innen érkeznek, bizonyítaniuk kell, hogy nem volt lehetőségük a hatékony védelemre.

Meghatározta a kormány a biztonságosnak nyilvánított országok listáját, ezek közt szerepelnek a nyugat-balkáni országok is, ahonnan Magyarországra a legtöbb menekült érkezik.

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányrendelet alapján, a menedékjogról szóló törvény szerinti biztonságos származási országnak és biztonságos harmadik országnak minősülnek az EU tagállamai és tagjelölt államai Törökország kivételével, vagyis Albánia, Macedónia, Montenegró és Szerbia. Ugyancsak biztonságosnak minősülnek az Amerikai Egyesült Államok halálbüntetést nem alkalmazó tagállamai, az Európai Gazdasági Térség tagállamai, továbbá Svájc, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland.

A biztonságosnak minősített származási országból érkező menekült a menedékkérő eljárás során bizonyíthatja, hogy az ő egyéni esetében a származási országa nem felel meg a biztonságos származási országokra meghatározott feltételeknek, vagy ha Magyarországra valamelyik biztonságos harmadik ország területén keresztül érkezett, akkor azt, hogy ott nem volt lehetősége hatékony védelemre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik