Belföld

Beszéltek a minisztériumban Kiss Szilárd KGB-s kötődéséről, csak senkit nem érdekelt

Az Index cikksorozatának soron következő részében annak járt utána, hogyan kerülhetett kormányzati magasságokba az előzetes letartóztatásba helyezett Kiss Szilárd.

 

Január elején a kecskeméti Járásbíróság rendelte el Kiss Szilárd előzetes letartóztatását. Kiss a keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztosként is tevékenykedett, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel szoros kapcsolatban volt. Kiss ellen vesztegetés és hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt folytatnak nyomozást, a rendelkezésre álló adatok szerint az érdekeltségébe tartozó egyik cég 2010 decemberében félmilliárd forint hitelt vett fel egy takarékszövetkezettől. A kölcsön, amit nem törlesztettek, a felhalmozott kamatokkal együtt 2012 júliusában egy másik hitelintézethez került, majd Kiss felkérte egy ismerősét, hogy segítsen neki a saját cégét terhelő követelés áron aluli megvásárlásában.

Az Index Kissről szóló cikksorozatának aktuális darabja emlékeztet: Kissel kapcsolatban nemzetbiztonsági kockázatokat tárt fel az Alkotmányvédelmi Hivatal átvilágítása, kétszer is, mégis az agrárminisztériumnál maradhatott egy, a Fidesz-kormány által módosított törvény miatt. “Beszélték Szilárdról a minisztériumban, hogy KGB-s. De úgy voltunk vele, csak meg kell lennie a C-típusú átvilágításának, ha ott van, ahogy nekünk is megvolt” – mondta a portálnak egy magas rangú külügyes.

Az Indexnek több kormányzati forrás is megerősítette: a volt moszkvai agrárattasénak lehet kapcsolata az orosz alvilággal és az orosz titkosszolgálattal. A szabolcsi kötődésű Kiss Szilárd 1986-ban került ki a moszkvai Tyimirjazev Mezőgazdasági Akadémiára, a ’90-es évek második felére moszkvai magyar körökben már ismert üzletember lett, főként élelmiszer- és italkereskedelemben utazott. Hogy minél jobb pozícióba kerüljön, Kiss a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltségnél (Kerki) forgolódott, azonban innen a kirendeltség vezetője kitiltatta, mivel Kiss olyan névjegyet kezdett el használni, melyen teljesen megtévesztően a Kerki hivatalos megbízottjának nevezte magát.

Jövedelmező barátság

Kiss az ezredfordulón lett gyakori vendég a moszkvai nagykövetségen, ekkor Keskeny Ernő vezette azt. A két férfi itt került kapcsolatba, majd – ki-ki saját befolyását használva – támogatták egymást. A portál szerint Keskenynek jobboldali összeköttetései voltak, míg Kisst “vérszociként” jellemezték akkoriban, akinek komoly ismeretségei voltak az MSZP pénzügyeire befolyással bíró politikusokkal. A 2000-es évek közepén bor- és pezsgőkereskedőként Kiss nevét jól ismerték a moszkvai nagykövetségen, és Tarsoly Csaba bizalmába kerülve ekkoriban próbálkozott a Quaestor-csoport orosz lányvállalatainak felfuttatásával is – írja az Index. Keskeny a 2002-es váltással a baloldali magyar kormány képviselője lett a Duna Bizottságban, úgy, hogy 2007-2008-tól “nyíltan bedolgozott a Fidesznek” – legalábbis egy magas rangú külügyes ezt mondta a portálnak, hozzátéve: “Jellemző a szoci időkre, hogy az akkori kormánytól kapott diplomata-útlevelével utazott Moszkvába, hogy ott Orbán és Putyin kapcsolatát egyengesse.”

Keskeny végül megúszta a Szijjártó Péter-féle külügyi tisztogatást, sőt, kijevi nagykövetté nevezte ki, Keskeny felemelkedésével pedig kinyíltak az ajtók Kiss előtt. Ez azonban kevés lett volna: Kiss sokat köszönhet Lénának becézett élettársának. Jelena Cvetkova Vjacseszlavovna korábban többek közt az orosz mezőgazdasági minisztériumban, illetve a Rosszelkhoznadzorban, az Orosz Szövetségi Állat- és Növényegészségügyi Felügyeletben dolgozott agrárkutatóként. E szerv engedélye nélkül senkinek sincs esélye bekerülni az orosz piacra.

Mészárosnak is taposta az utat

Kiss és Cvetkova 2006 márciusában egy azóta felszámolt közös magyarországi céget is alapítottak, az Orosz Nemzeti Italok Kft.-t, de magyar ismerőseik szerint csak 2007–2008 környéke óta alkotnak a magánéletben is egy párt. Az Index megkereste Cvetkovát, aki azonban nem kívánta kommentálni Kissel való kapcsolatát. A cikk szerint több magas rangú kormánytisztviselő is megerősítette, hogy az üzletasszony nem csak Kisshez, hanem az orosz titkosszolgálathoz is kötődik, ami az alkohol- és élelmiszeripar nemzetbiztonsági kockázatai miatt nem meglepő.

Léna több magyar cég útját egyengette Oroszországban, így Felcsút polgármesterének húsipari vállalkozását is ő patronálta – és bár korábban Mészáros letagadta, hogy az orosz baconexport sikeres lett volna, a Búzakalász 66 Kft. 2013 januárjában kb. 21 millió forint értékben vitt ki Oroszországba Puskás Bacon márkájú bacont, 2014. december 14-től egy évre pedig a Búzakalász Kft. új engedélyt kapott, hogy előre csomagolt bacont és szalonnát szállítson Oroszországba. További érdekes részletekért olvassa el a teljes cikket itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik