Belföld

Nem szabadulunk a hőségtől

zivatar nagykanizsán (Array)
zivatar nagykanizsán (Array)

Az ország felében továbbra is harmadfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt. A héten a nyakunkon marad a kánikula.

Hétfőn délután az északkeleti megyékben és az Alpokalján fordulhat elő zivatar, amelyhez néhol heves (80-90 km/h körüli) szélroham és jégeső (2 cm alatti átmérővel) is társulhat. Hétfőn és kedden marad a hőség. Míg hétfőn az ország tíz megyéjében harmadfokú, piros a veszélyességi fokozat, addig a kedden mindössze három északkeleti megyében nem a legmagasabb a figyelmeztetés.

Hétfőn eleinte északon lesz felhősebb az ég, és ott alakulhatnak ki szórványosan záporok, zivatarok. Napközben a sok napsütés mellett északkeleten, keleten, illetve Nyugat-Magyarországon lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a területeken alakulhat ki csapadék. Az északnyugatira forduló szél időnként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hőmérséklet délután 31, 36, késő este 26, 31 fok között alakul.

Kedden a Dunántúlon gomolyfelhőzet zavarja a napsütést, másutt túlnyomóan derült időre számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad a változó irányú szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul.

Szerdán derült vagy gyengén felhős, száraz idő várható. Mérsékelt marad a délkeleti, déli szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 37 fok között alakul.

Csütörtökön kezdetben derült vagy gyengén felhős időre számíthatunk, majd délután az Alföld kivételével erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és elszórtan zápor, zivatar is valószínű. A déli, délkeleti szél napközben néhol megélénkül, északnyugaton a nap második felében a szél északira fordul, és meg is erősödhet. Zivatar környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 39 fok között alakul.

Pénteken az Alföldön többnyire derült vagy gyengén felhős, másutt gomolyfelhős, napos idő várható. Főként délután valószínű elszórtan zápor, zivatar. Az ország nagyobb részén a déli, délkeleti szél mérsékelt marad, a Nyugat-Dunántúlon az északi szél időnként megerősödik. A zivatarokat viharos széllökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 24 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 33 és 37 fok között, északnyugaton 30 fok körül várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik