Belföld

Orbán leleplezte “titkos” nyaralását

orban-viktor(210x140).jpg (Array)
orban-viktor(210x140).jpg (Array)

A kormányfő mondataiból arra lehet következtetni, hogy egyrészt mégis nyaralt és mégis a horvátoknál. Néhány napja a Bors azt írta, a kormányfő – feszített tempója miatt – csak néhány napi vakációt engedélyez magának, de még nem döntött az időpontról. A miniszterelnök nyaralási szokásairól értekező bulvárlap még úgy tudta a kormányfő környezetéből, hogy Orbán Viktor idén elkerüli Horvátországot, mivel a magyar–horvát kapcsolatok az INA-Mol-ügy miatt mélyponton vannak, és nem tartana politikailag szerencsésnek egy személyes látogatást.

A kormányfő korábbi nyaralásait sem verte nagydobra, 2012-ben a Magyar Közlöny aktuális számából derült ki, hogy nincs is az országban: a kormányzati döntések alatt Semjén Zsolt szignója szerepelt, az akkor is a horvátoknál pihenő Orbáné helyett. Mint korábban megírtuk, az elmúlt hetekben elmaradtak a miniszterelnök nyilvános szereplései, sokáig a Magyar Közlönyökben megjelent kormányrendeleteket is ismét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes írta alá.

Múlt héten a hírszerző és elhárítási tevékenységhez kapcsolódó beszerzésekről (július 15), illetve a Nemzeti Hírközlési Hatóság eljárásában közreműködő szakhatóságok kijelöléséről szóló rendelet módosítását (július 16) már ő maga jegyezte.

„Megnyugtathatom Önt, hogy a miniszterelnök nem tűnt el” – írta akkor kérdésünkre Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Természetesen ő hívta össze és ő vezeti a következő kormányülést.” A miniszterelnök kedden ott lesz Szabad György temetésén is, a hétvégén pedig Tusnádfürdőn tart előadást. Orbán tusnádfürdői beszédei általában roppant izgalmasak abból a szempontból, hogy ezekben sokat elárul a miniszterelnök az aktuális világlátásáról és jól idézhető mondatokkal is szolgál. Tavaly például az illiberális demokrácia fogalmát vezette be a közbeszédbe, amikor arról beszélt, hogy „az új magyar államszerveződés alapja egy munkaalapú állam, amely nem liberális természetű”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik